Belföld

Mészáros Lőrinc volt üzlettársa bevásárolhatja magát az Antenna Hungáriába

rtl.hurtl.hu

2022. február 22. 20:36

Egy kormányrendelet értelmében a televíziós műsorszórással foglalkozó állami cég résztulajdonosa lehet a 4iG, az üzletet nem vizsgálhatja a Gazdasági Versenyhivatal.

A 4iG tulajdonszerzése az Antenna Hungáriában „közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódás” – rögzíti egy kedden megjelent kormányrendelet, amit a hvg.hu vett észre. 

A döntés értelmében a Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálhatja az ügyletet, a folyamatot pedig egy versenytárs sem támadhatja meg.

A folyamatosan terjeszkedő informatikai és telekommunikációs cég, a 4iG – amelynek korábbi tulajdonosa Mészáros Lőrinc cége volt, jelenlegi tulajdonosa pedig Mészáros korábbi üzlettársa, Jászai Gellért – már korábban bejelentette vételi szándékát az állami tulajdonban lévő, televíziós és rádiós földi, illetve műholdas műsorszórással foglalkozó Antenna Hungária többségi tulajdonára.

A hvg.hu cikke szerint Donáth Anna, a Momentum elnöke és Hadházy Ákos független parlamenti képviselő az Európai Bizottságtól kérte a 4iG finanszírozásának és kivételezett helyzetének kivizsgálását. 

Úgy gondolják ugyanis, komoly nemzetbiztonsági kockázatot rejt, ha ennyi kritikus infrastruktúra kerül egyetlen magántulajdonos kezébe. 

Ha létrejön az üzlet, „Orbán Viktor bizalmasának kezében lenne a műsorszórás, az állami gerinchálózat (az MVN Net Zrt.), a műholdas kommunikáció (Hungaro Digitel) és az optikai hálózat (Invitech) jelentős része, illetve a Telenor mobilszolgáltató legalább 25 százalékos üzletrésze” – írták a politikusok.

Nyitókép: Az Antenna Hungária által üzemeltetett adótorony a Kékestetőn – Fotó: Komka Péter / MTI

#Belföld#4ig#jászai gellért#antenna hungária zrt.

Címlapról ajánljuk