Híradó

A számlagyár ügyében NAV-nyomozók szálltak ki Mészáros Lőrinc korábbi érdekeltségéhez

Horváth NándorHorváth NándorSegesvári CsabaSegesvári Csaba

2022. március 18. 19:12

A házkutatásra tavaly júniusban kerítettek sort az Antenna Hungáriát megvásárló 4iG-nél – derült ki az RTL Híradó birtokába jutott nyomozati anyagokból.

Több száz oldalnyi szerződést és számlát foglaltak le az adóhatóság nyomozói tavaly nyáron a korábban Mészáros Lőrinchez, most pedig Jászai Gellérthez tartozó 4iG cég székhelyén az ugyanakkor lekapcsolt számlagyár-ügyben – derült ki a Híradóhoz jutott nyomozati anyagokból.

A gyanú szerint a 4iG a számlagyár négy vállalkozásától fogadott be számlát 190 millió forint értékben. Ennél jóval többről, 1,3 milliárd forintról kapott számlát két akkori állami cég 

– az Antenna Hungária és a Hungaro DigiTel – szintén a számlagyár cégeitől. Azóta ezt a két céget eladta az állam – éppen a 4iG-nek.

A Híradónak csütörtökön nyilatkozó innovációs és technológiai miniszter megvédte az eladást. Palkovics László úgy fogamazott:

Egy üzleti tranzakció – azt gondolom, hogy itt arról van szó, hogy erős magyar cégek legyenek – ebbe a gazdaságpolitikai stratégiába ez alapvetően belefér.

A nyomozóhatóság gyanúja szerint egyes számlák teljes összege végigment a számlagyár céghálóján, majd a legvégén készpénzben felvették és visszavitték a pénzt a hálózat vezetőinek. Ők pedig a gyanú szerint ebből visszaosztottak a megrendelőknek.

Az ügy kirobbanásakor a 444.hu-nak a 4iG azt nyilatkozta: „a 4iG, továbbá bármely vezető beosztású munkavállalója, valamint egyetlen alkalmazottja sem állt az elmúlt időszakban hatósági vizsgálat alatt”.

Több száz oldalnyi szerződést és számlát foglaltak le

A nyomozati anyagok szerint a június 15-i házkutatáson több száz oldalnyi szerződést és számlát foglaltak le a nyomozók, amelyek a négy számlagyáros cég és a 4iG között keletkeztek. Sőt elkérték a 4iG, valamint az Antenna Hungária és több más cég közötti gazdasági kapcsolatot alátámasztó iratokat is. A házkutatás és a lefoglalások ellen panasszal élt a 4iG.

A 4iG most az RTL Híradó megkeresésére annyit válaszolt: továbbra is fenntartják a korábbi nyilatkozatukat, amely egészen pontosan így szólt: „a 4iG Nyrt. nem alanya semmilyen költségvetési csalási ügynek. Társaságunk egyetlen vezető beosztású munkavállalója vagy alkalmazottja sem állt az elmúlt időszakban hatósági vizsgálat alatt.”

A házkutatással kapcsolatos kérdéseinkre érdemben nem reagáltak.

#Híradó#Belföld#4ig#számlagyár#nav#nyomozók#adóhatóság#antenna hungária zrt.#top hírek

Címlapról ajánljuk