Gazdaság

Bírósághoz fordul a MÁV, hogy megakadályozza a mozdonyvezetők sztrájkját

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 25. 8:27

A cégvezetés szerint a szakszervezettel kötött megállapodás minden egyes pontját betartották.

A hónap végén dönthetnek a mozdonyvezetők arról, hogy mikor lépnek sztrájkba, de a MÁV és a MÁV-Start bírósághoz fordul, hogy állapítsa meg a tervezett munkabeszüntetés jogellenességét – írta az Index.

A dolgozók elégedetlensége arra vezethető vissza, hogy úgy vélik, a cégvezetés nem teljesítette azt a megállapodást, amelyet korábban kötöttek. 

Mint megírtuk, a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) a március 10-től határozatlan időre meghirdetett sztrájk előtt néhány órával lépett vissza a munkabeszüntetéstől, mert Homolya Róbert akkori vezérigazgató jelentős részben teljesítette azt a követelésüket, hogy a cég a 2021-ben elmaradt béremelések miatt egyszeri bruttó 545 ezer forint kifizetésével ellentételezze a reálbérek elszenvedett csökkenését.

A MÁV-csoport és a MÁV-Start új vezetése viszont csak a vállalatcsoport mind az 56 ezer dolgozójának kialkudott, az év végi hűségpénzből előre kifizetett 300 ezer forintos vasutasnapi pénzt hajlandó megadni,

de az e fölött járó, külön kialkudott összeget nem. 

A MÁV vezetése azonban úgy véli, hogy a szakszervezettel kötött megállapodás minden egyes pontját betartották, ezért bírósághoz fordul, hogy állapítsa meg a sztrájk jogellenességét. A cég szerint a mozdonyvezetők fizetése 2016 óta 60 százalékkal emelkedett, 2022-ben további 10 százalékos emelést kaptak, így a havi átlagkeresetük eléri a 800 ezer forintot.

Nyitókép: Rosta Tibor/MTI

#Gazdaság#sztrájk#máv#vasút#bíróság#szakszervezet

Címlapról ajánljuk