Belföld

Csapás a MÁV-ra: hamarosan sztrájkot hirdethetnek a mozdonyvezetők

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 3. 19:51

Egyszer már lefújták a sztrájkot, mert megállapodtak az állami céggel. Ám az szerintük egy trükkel akarta kijátszani őket.

A mozdonyvezetők nem hagyják magukat átverni, augusztus végén döntenek egy lehetséges sztrájk időpontjáról

– írta szerdai közleményében a Mozdonyvezetők Szakszervezete. 

Az érdekképviselet legutóbb idén februárban fenyegetőzött sztrájkkal, ám azt az orosz-ukrán háborúra hivatkozva lefújták, és végül megállapodás született a MÁV és a mozdonyvezetők között.

Csakhogy a szakszervezet szerint „a munkaügyi kapcsolatok terén példátlan módon” a MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt. nem teljesítette a márciusra meghirdetett jogszerű sztrájk lemondásához kapcsolódó megállapodást. A sztrájk elkerülése érdekében a munkáltató kötelezettséget vállalt 300 ezer forint egyszeri kifizetésre úgy, hogy minden egyéb évközi kifizetés a többi vasutassal azonos módon és mértékben megilleti a mozdonyvezetőket.

A Megállapodásban vállalt fizetési kötelezettsége alól a Munkáltató úgy kívánt kibújni, hogy összemosta a minden munkavállaló számára biztosított Vasutasnapi kifizetéssel

– fogalmazott a közlemény.

Ezért a Mozdonyvezetők Szakszervezete felszólította a MÁV vezetését a megállapodásban vállalt kötelezettségei teljesítésére. A szakszervezet ügyvivő bizottsága azt javasolja a Küldöttközgyűlés számára, hogy a megállapodás betartatása érdekében augusztus végi ülésén határozzon a sztrájk időpontjáról.

Nyitókép: Jászai Csaba / MTVA

#Belföld#máv#mozdonyvezetők#sztrájk

Címlapról ajánljuk