Belföld

A MÁV az aláírt megállapodás ellenére nem akarja kifizetni a mozdonyvezetőknek ígért pénzt

rtl.hurtl.hu

2022. július 20. 15:52

A szakszervezetek szerint az is lehet, hogy emiatt ismét sztrájkot hirdetnek. 

Megtagadta a MÁV új vezetése a keddi egyeztetésen, hogy kifizessék a korábbi elnök-vezérigazgatóval aláírt megállapodás alapján a 2500 mozdonyvezetőnek, motorvonat-vezetőnek és Flirt motorvonat-vezetőnek járó pluszpénzt – írta a Népszava.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) a március 10-től határozatlan időre meghirdetett sztrájk előtt néhány órával lépett vissza a munkabeszüntetéstől, mert Homolya Róbert jelentős részben teljesítette azt a követelésüket, hogy a 2021-ben elmaradt béremelések miatt egyszeri bruttó 545 ezer forint kifizetésével ellentételezze a cég a reálbérek elszenvedett csökkenését.

A MÁV-csoport és a MÁV-Start mostani vezetése viszont csak a vállalatcsoport mind az 56 ezer dolgozójának kialkudott, az év végi hűségpénzből előre kifizetett 300 ezer forintos vasutasnapi pénzt hajlandó megadni, 

de az e fölött járó, külön kialkudott összeget annak ellenére nem, hogy a megállapodás külön is rögzítette: minden egyéb kifizetés a többi munkavállalóval azonos módon illeti meg a mozdonyvezetőket.

Barsi Balázs, a MOSZ elnöke azt mondta: összehívják a szakszervezet küldöttközgyűlését, amelynek jogában áll eldönteni, újból meghirdetik-e a sztrájkot vagy sem. A lépést egyébként mind a Fővárosi Törvényszék, mind pedig a Kúria jogszerűnek ismerte el.

A mozdonyvezetők egyébként átlagosan bruttó havi 700 ezer forintot meghaladó összeget keresnek, a szakmában viszont jelentős a munkaerőhiány.

Nyitókép: Jászai Csaba/MTI

#Belföld#máv#mozdonyvezetők#megállapodás#plusz juttatás

Címlapról ajánljuk