gazdaság

Naponta 50 dolgozóval közli a Tungsram, hogy el fogja küldeni

rtl.hurtl.hu

2022. június 23. 9:38

Budapesten július 19-én indul az elbocsátások első üteme.

Naponta ötvenen kapják meg azt a szándéknyilatkozatot, amelyen jelzik nekik, hogy el fogják bocsátani. Eddig úgy 350-en vették át ezt, számukra egy hónap múlva esedékes a felmondás – mondta a Népszavának Kupó Csaba, a Tungsram nagykanizsai gyárában működő Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Hozzátette: sokan még mindig nem fogták fel, hogy 25-40 év tungsramos munka után új világ következik.

A Tungsram áprilisban jelentette be, hogy 1600 munkavállalóját, dolgozóinak több mint felét elküldi az év végéig. Azóta már 1800 emberről beszélnek. A csoportos leépítés a cég mindegyik telephelyét érinti, vagyis Budapesten, Kisvárdán, Zalaegerszegen, Hajdúböszörményben és Nagykanizsán is lesznek elbocsátások. A 2018-ban az amerikai General Electrictől ismét magyar kézbe került, 2019-ben a kormánnyal stratégiai partnerszerződést aláíró cég húsvét előtt időszakos gyárleállításokat és kényszerszabadságolásokat jelentett be. A társaság vezetője, Jörg Bauer arról beszélt, hogy azonnali kormányzati segítségre szorul a cégcsoport, amelyet a pandémia, a globális ellátási nehézségek és az ukrajnai háború megoldhatatlan feladat elé állított.

A Tungsram vezetése február közepén egyoldalúan felmondta a kollektív szerződés több pontját. Az egyik dolog, amit megváltoztattak, az épp az volt, hogy nem az eredeti megállapodás szerint, hanem csak a Munka törvénykönyve alapján járjon a végkielégítés. Ez komoly érvágás az utcára kerülőknek, hiszen a nyugdíj előtt állók akár nyolc havival kevesebb végkielégítést kapnak majd. A szakszervezet az RTL Híradóval korábban azt közölte, hogy a módosítás miatt akár 6-8 hónapnyi végkielégítéstől is eleshetnek az elküldött dolgozók:


Budapesten július 19-én indul az elbocsátások első üteme – mondta a Népszavának Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Hozzátette: bár folyamatosan tárgyaltak a vezetőséggel a jobb feltételekért, sokat nem sikerült elérniük. Abba egyeztek bele, hogy a leépítéseknél figyelembe veszik a házastársi kapcsolatokat, a végkielégítést meghatározó távolléti díj számítása pedig nem három, hanem hat havi átlag alapján történik, ami éppen az április óta tartó leállások miatt fontos.

Kupó Csaba szerint a 700 érintett kanizsai dolgozóból augusztusig mindenki sorra kerül.

Nyitókép: Faludi Imre / MTVA / MTI

#gazdaság#tungsram#elbocsátás

Címlapról ajánljuk