Gazdaság

A Tungsram csődvédelem alá került

rtl.hurtl.hu

2022. május 20. 14:55

A nagymúltú magyar lámpagyár április végén közölte, hogy elbocsájtanak 1600 dolgozót. 

Elrendelte a Fővárosi Törvényszék a Tungsram Operations Kft. csődeljárását. A május 20-án, pénteken hozott döntéssel így a cég megkapta a csődvédelmet, és a bíróság egyben vagyonfelügyelőt is kijelölt – írta a Telex.

Ahogy arról egy héttel korábban beszámoltunk, a Tungsram csődvédelmet kért, közlésük szerint azért, mert így  fizetési haladékot kap tartozásaira, és közben  a vagyonfelügyelő bevonásával fenntartható pénzügyi tervet dolgoz ki az átszervezésre és a hitelezőkkel való megegyezésre. 

A csődvédelem által a cég továbbra is fizetni tudja a bért és az adókat, valamint végrehajthatja forgalomban lévő reorganizációját – közölte akkor a cég.

Jörg Bauer elnök-vezérigazgató azt mondta, hogy a vállalat vezetése mindent megtesz azért, hogy egy rentábilis üzleti struktúrára átállva a vállalatot tovább működtesse: kisebb, rugalmasabb, versenyképesebb cég létrehozása a cél, ami az innovatív üzletágaira koncentrál.

A Tungsram április végén jelentette be, hogy véget vet a hagyományos lámpagyártásnak, továbbá 1600 munkavállalótól, a cég dolgozóinak a felétől válik meg. Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a bejelentés után az rtl.hu-nak elmondta:

Nem ért minket teljesen váratlanul a bejelentés. Tudtuk, hogy ez be fog következni, azt azonban nem, hogy ilyen hamar és drasztikusan.

Nyitókép: Dolgozók lámpákat csomagolnak a Tungsram egyik üzemében, 1994-ben. Fotó: Serge Attal/Getty Images

 

#Gazdaság#tungsram#csőd#csődeljárás#csődvédelem#elbocsájtás

Címlapról ajánljuk