Gazdaság

Bajban van a Tungsram

rtl.hurtl.hu

2022. április 5. 20:16

A cég elnök-vezérigazgatója egy interjúban kért azonnali kormányzati segítséget.

A Tungsramnak azonnali kormányzati segítségre van szüksége

– erről a cég elnök-vezérigazgatója beszélt az Indexnek.

Jörg Bauer szerint a magyar és az európai ipar szereplői 2020 óta sokkról sokkra élnek, a koronavírus-járvány bizonytalan, hullámzó világpiacot teremtett, amit legutóbb az ukrajnai háború rázott meg. Ezek a kihívások a Tungsramot érzékenyen érintették, a magyar központú világítástechnikai vállalatot ugyanis 2018-ban vásárolták ki a General Electrictől, és éppen belekezdett az átalakulásba.

Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a cég hosszú távú életképességének előfeltétele, hogy a hagyományos, nem energiatakarékos termékek kifutása miatt teljesen új üzletágakat építsenek fel, de ezt a munkát nem tudják elvégezni, ha folyamatosan a túlélésért kell küzdeniük.

Elárulta, hogy 2020 első negyedéve még sikeres volt, majd beütött a koronavírus-járvány első hulláma, és a megrendeléseik 80 százalékát elveszítették. A tavalyi év második felétől a globális alapanyag- és energiainfláció, majd a háború következtében elszabaduló energiaárak ellehetetlenítették a hagyományos termékek gyártását, és blokkolták az elindított orosz projekteket.

Hogy érzékeltesse a problémákat, Jörg Bauer elmondta, hogy egy hagyományos izzó előállításának önköltsége 60 százalékkal emelkedett a tavalyi évhez képest az energiaárak emelkedése miatt, ezt pedig nagyon nehéz áthárítani a vásárlókra, akik számára egy kínai led-lámpa megvásárlása kedvezőbbnek tűnhet.

A Tungsram elnök-vezérigazgatója azt mondta, áprilisban részleges gyárleállásra készülnek, és januárban felmondták a kollektív szerződés végkielégítésre és felmondási időre vonatkozó pontjait is, amelyek kedvezőbbek voltak a Munka törvénykönyvénél.

Egy azonnali kormányzati segítség lehetővé tenné egy tudásalapú társadalomhoz hozzájáruló, innovatív értéket teremtő történelmi magyar márka további működését, sikeres transzformációját

– fogalmazott Jörg Bauer, egyik lehetőségként azt említve, hogy a cég kapjon állami, önkormányzati megbízásokat különböző energiahatékonysági programok révén. A másik lehetőség a kormányzati pénzügyi támogatás, vissza nem térítendő támogatás vagy tőkeinjekció formájában.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

#Gazdaság#tungsram#jörg bauer#ipar#kormányzati támogatás

Címlapról ajánljuk