Gazdaság

Százak kerülhetnek utcára Nagykanizsán a Tungsram nehézségei miatt

rtl.hurtl.hu

2022. április 23. 10:03

Attól tartanak, hogy nem lesz lehetőségük máshol elhelyezkedni.

Komoly leépítésektől tartanak az érdekképviseletek a Tungsram nagykanizsai üzemében. A Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke a Népszavának azt mondta: sok a cégnél az ötvenévesnél idősebb dolgozó, attól tartanak, hogy nem lesz sok esélyük munkát találni, ha felmondanak nekik.

A Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke arra számít, hogy több százan kerülhetnek utcára csak Nagykanizsán. A vezetőség várhatóan a jövő hét elején közöl konkrét adatokat a szakszervezetekkel.

A Tungsram a hónap elején részleges gyárleállásokat jelentett be a nehéz gazdasági körülményekre hivatkozva. Április 11-től kényszerszabadságra küldte kisvárdai, hajdúböszörményi, budapesti, zalaegerszegi és nagykanizsai telephelyeinek dolgozóit, négy üzemben azóta újraindult a termelés.

A kanizsai üzem többek közt üveggyári, led- és izzógyári részlegekből áll. Összesen több mint ezren dolgoznak ott, a legtöbben azon a részlegen, ahol a hagyományos izzókat gyártják. Az érdekképviselet szerint Nagykanizsán nincs annyi munkahely, ami fel tudna szívni több száz embert. A választás előtt a térség fideszes országgyűlési képviselője bejelentette, hogy egy vasúti vagonokat gyártó cég 1300 új munkahelyet hoz a városba, de erre még évekig várni kell.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Tungsram elnök-vezérigazgatója egy interjúban azonnali kormányzati segítséget kért. A Népszavával az innovációs és technológiai minisztérium közölte: a kormány vizsgálja, hogyan tud segítséget nyújtani annak érdekében, hogy a cég működése továbbra is biztosított legyen.

A nagykanizsai közgyűlés ellenzéki frakciója március végén megpróbálta a gyár ügyét soron kívül napirendre tűzni, de az ülésről a kormánypárti képviselők kivonultak, a polgármester pedig kampányrendezvénynek nevezte a kezdeményezést, azt állítva, hogy az ellenzék „egy világhírű magánvállalat belügyeit világgá kürtöli a külön kérés ellenére, pletykákra alapozva”.

Nyitókép: MTI / Varga György

#Gazdaság#tungsram#leépítés#nagykanizsa

Címlapról ajánljuk