Gazdaság

Megszünteti a lámpagyártást a Tungsram, 1600 embert rúgnak ki

rtl.hurtl.hu

2022. április 27. 16:51

Öt gyárban bocsátanak el dolgozókat, mert a budapesti székhelyű cég szerint elkerülhetetlen a technológiai váltás.

Megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását a Tungsram, ezért év végéig 1600 dolgozóját elbocsátja – közölte a cég szerdán. A cég vezetője a választás után még azonnali kormányzati beavatkozást kért a fennmaradás érdekében.

A szerdai közlemény szerint elkerülhetetlen a technológiai váltás, a továbblépés érdekében tervezett létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti, mind az öt gyárban.

A budapesti székhelyű Tungsram jogelődjét, az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt.-t még 1896-ban alapították. A céget 1989-ben az amerikai General Electric vásárolta fel, de a cég 2018-ban eladta teljes lámpaüzletágát. A magyarországi leányvállalatot Jörg Bauer, a cég magyarországi elnökének vállalata vásárolta meg.

2019-ben a magyar kormány stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Tunsgrammal. Az Átlátszó cikke szerint 2020-ban kapott a vállalat 282 millió forint állami támogatást a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól egy üvegfeldolgozó üzem létrehozására a zalaegerszegi gyárban. 2021-ben pedig 250 forint állami támogatás mellett kutatási és növénytermesztési kísérletek céljából létrehoztak egy vertikális farmot.

A Tungsram szerdai közleménye szerint a gyárak területén továbbra is folyik majd tevékenység, a Tungsram három üzletágra koncentrál majd: az energiatakarékos világításkorszerűsítésre, az alkatrész- és komponensgyártásra, miközben korszerű LED-megoldásokat kínál kültérre, ipari létesítményekbe és alagutakba.

A Tungsramnál április 11. és 22. között részleges gyárleállások voltak, a dolgozókat szabadságra küldték, a cégvezetés indoklása szerint azért, hogy a vállalat áttervezhesse kapacitásait a vevői igényekhez képest, és meglévő készleteit is eladhassa.

Nyitókép: Dolgozó a Tungsram-csoport Váci úti fényforrásgyárában 2019. január 7-én. Ezen a napon stratégiai partnerségi megállapodást kötött a magyar kormány és a cégcsoport. – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

#Gazdaság#tungsram#general electric#kirúgások#leépítés#lámpa

Címlapról ajánljuk