Gazdaság

Július elején indul a létszámleépítés első hulláma a Tungsramnál

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 17. 21:14

Elsőként a kisvárdai és a hajdúböszörményi üzemekből küldik el a dolgozókat, majd jön Nagykanizsa és Zalaegerszeg, ősszel pedig Budapest.

Nyár közepén megindul a dolgozók elbocsátása a Tungsram üzemeiből. A cég, ami május elején csődvédelmet kért, öt telephelyéről körülbelül 1600 embert küld el szakaszosan. Az első hullám július elejére várható. Elsőként Kisvárda és Hajdúböszörmény érintett, ezt követi Nagykanizsa és Zalaegerszeg, az ősszel pedig Budapest.

A termelést Kisvárdán gyakorlatilag megszüntetik, az üzemből elküldendő dolgozók több mint fele helyben vagy a környéken megfelelő munkalehetőséghez tud jutni, közölte Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke kedden az MTI-vel. A hajdúböszörményiek esetében pedig a szakszervezetek úgy látják, van igény a munkaerőpiacon az elbocsátandókra

A legjelentősebb elbocsátások a nagykanizsai telephelyen lesznek, a tervezett létszámleépítés a halogénizzó-gyártással foglalkozókat érinti, főleg fizikai dolgozókat, betanított és szakmunkásokat valamint műszerészeket. Az elbocsátásokról országos és helyi szinten is zajlanak tárgyalások.  


Helyi szinten a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete egyeztet a cég képviselőivel. Sallai Gábor elnök arról számolt be az MTI-nek, hogy az egyeztetéseken a szakszervezet azt kívánja elérni, hogy a Munka törvénykönyvében rögzítettnél kedvezőbb kondíciókkal távozhassanak az érintett munkavállalók.

Nyitókép: dolgozó a Tungsram-csoport Váci úti fényforrásgyárában 2019. január 7-én. Ezen a napon stratégiai partnerségi megállapodást kötött a magyar kormány és a cégcsoport. Fotó: Bruzák Noémi/MTI

#Gazdaság#tungsram#csőd#elbocsájtás#munkanélküliek

Címlapról ajánljuk