Gazdaság

Eddig 45 milliárd forint hitelt kapott egy állami banktól a dolgozói felét kirúgó Tungsram

rtl.hurtl.hu

2022. április 29. 14:56

Már 2018-tól súlyos veszteségeket termelt a cég, a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által felügyelt Eximbank azonban tovább hitelezte.

118,9 millió euró, vagyis közel 45 milliárd forintnyi jelzálogot jegyzett be az állami tulajdonú Eximbank Zrt. 2021 őszére a Tungsram Operations Kft.-nél, vagyis ekkora hitelt kapott a Tungsram márkanevet birtokló cég – derítette ki az Átlátszó

Az 1600 fő elbocsátását és a lámpagyártás leállítását szerdán bejelentő cégbe már alapításakor beszállt a magyar állam:

2018. június 3-án mintegy 27 milliárd forintos egyetemleges jelzálogjogot jegyzett be a cégben az Eximbank, amely fölött a tulajdonosi jogokat a Szijjártó Péter vezette külgazdasági és külügyminiszter gyakorolta.

A cég tulajdonosával, Jörg Bauerrel 2019-ben maga Szijjártó írt alá stratégiai megállapodást, ám annak részleteit a Tungsram nem volt hajlandó elárulni az rtl.hu-nak.

A Tungsram Operations Kft.-nél 2019-ben 9 milliárd, 2020-ban 8 milliárd forint volt a veszteség, miközben a teljes kötelezettségállomány 57 milliárd forintra nőtt. Az évek során a cég különböző célokra, például egy zalaegerszegi üveggyárra több százmillió forint állami támogatást kapott.

Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója kezet fog a magyar kormány és a cégcsoport közti stratégiai partnerségi megállapodás aláírása után a Tungsram központi irodaházában 2019. január 7-én. – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

#Gazdaság#tungsram#leépítés#eximbank#hitel

Címlapról ajánljuk