Gazdaság

Jóval alacsonyabb átlagkeresetet számolt a GKI, mint amennyit a KSH

rtl.hurtl.hu

2022. május 3. 9:17

A GKI Gazdaságkutató Zrt az összes dolgozó bérét számításba vette, nem úgy, mint a Központi Statisztikai Hivatal. Egészen más összeg jött így ki. 

A GKI adatai szerint 58 ezer forinttal volt kevesebb a nettó átlagkereset 2020-ban annál, amit a KSH közölt – írta a hvg.hu. Míg a KSH szerint 268 ezer forint volt a nettó átlagbér, a GKI számításai szerint már csak picit több, mint 210 ezer volt.

A különbséget az okozza, hogy csak a legalább 5 főt foglalkoztató cégek, valamint az állami, önkormányzati vállalatok teljes állásra bejelentett dolgozóinak fizetéséből számol, a GKI viszont most a NAV adatait felhasználva arról készített számítást, hogy az összes dolgozó magyarnak mekkora volt az átlagkeresete – írta a hvg.hu.

Nagy különbségek

Magasan az országos átlag felett van Budapest, ahol 276 ezer forint volt az átlagos nettó fizetés, valamint Pest megye és Győr-Moson-Sopron megye, ahol 231 ezer és 225 ezer forint volt a nettó átlagkereset. Az ország legnagyobb részén közben jóval az átlag alatt voltak a fizetések.

A GKI adatai szerint a települések 87 százalékában kevesebb volt a helyi átlag 210 ezer forintnál – írta a hvg.hu. Különösen a falvakban rossz a helyzet, ahol 178 ezer forint volt a nettó átlagkereset.

A megyéket nézve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kerestek a legkevesebbet az emberek, ahol 2020-ban 163 ezer forint volt a nettó átlagbér. A megyét Békés (173 ezer forint) és Nógrád megye (175 ezer forint) követi.

Az RTL Híradó riportja:

Nyitókép: Pénzt vesz fel egy ember egy ATM-ből, egy 2012-es beállított fényképen. Fotó: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

#Gazdaság#átlagkereset#átlagbér#nettó átlagbér#fizetés#bér#kereset#ksh#gki

Címlapról ajánljuk