Fókusz

„Az orvostudomány mai állása szerint ez nem fordul vissza” – magyarként Magyarországon szeretne méltósággal meghalni Karsai Dániel

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2023. december 3. 7:07

Karsai Dániel szívszorító beszédet mondott felszólalásában Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán folyó perének tárgyalásán. Az ALS nevű halálos és gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségben szenvedő alkotmányjogász két hónappal ezelőtt állt a nyilvánosság elé azzal, hogy az életvégi döntés jogáért pert indít a magyar állam ellen.

„Dani tulajdonképpen páros lábbal berúgta az ajtót” – ezt mondta öccse Dániel első, betegségével kapcsolatos bejegyzéséről, ami százezerekhez jutott el.

A 46 éves alkotmányjogász hat évvel ezelőtt épp arról beszélt az RTL stúdiójában, hogy az afázia nevű, legtöbbször agyvérzés következtében kialakuló beszédzavarral élők ellátásuk közben diszkriminációval szembesülnek, ezért az Emberi Jogok Európai Bíróságán igyekeznek kikényszeríteni számukra kedvező jogszabályváltozást. Dániel testvére szerint már gyermekkorában eldőlt, hogy bátyja jogász lesz.

Anyai nagyapánk jogász volt, és emlékszem arra, hogy a '90-es évek közepén, amikor Daninál már a pályaválasztás szóba került, akkor nagyon sok időt töltött a nagypapával, és nagyon sokat kérdezgette, hogy így ez a jogi pálya meg a jogi világ ez hogy néz ki és nagyon érdekesnek találta a nagypapának ezeket az elbeszéléseit erről a világról és nem is volt kérdés, hogy ő oda menjen.

Gyermekkori barátja szerint jogászként nem a pénz érdekelte.

Ő mondta, hogy ő olyan ügyet vállal el, olyan ügyeket vállal el, ami neki tényleg fontos, amivel együtt tud érezni, amiről úgy gondolja, hogy előre viszi az egész világot úgymond. Csak azért nem fog bevállalni ügyet, hogy abból pénz legyen

– mondta Jerkovich Péter.

Mióta nyilvánosság elé állt Karsai Dániel, több sorstársa is így tett. A per előtt néhány nappal ALS-ben, és egy másik idegrendszeri betegségben, sclerosis multiplexben szenvedők vele együtt azt kérték, hogy tegyék számukra lehetővé az életvégi döntést, mert nem akarják elveszíteni emberi méltóságukat.

Nem arról van  szó, hogy az ember nem szeret élni. Ezt felejtsük el, verjük ki a fejünkből! Nagyon is szeretek élni. Ezt a méltatlanságot nem vagyok képes elviselni

– beszélt kétségbeejtő helyzetéről Dunavölgyi Erzsébet, egyik sorstársa.

Karsai Dániel életútját megnézheti a fenti videóban.

#Fókusz#Videó#als#Szklerózis Multiplex#karsai dániel#egészségügy#strasbourg#emberi jog#ma

Címlapról ajánljuk