KERESÉS search-close

"Tárkányi Zsolt" szerzővel ellátott tartalmak

Tárkányi Zsolt

Tárkányi Zsolt által létrehozott tartalmak (45):

Egyre súlyosabb finanszírozási gondokkal küzd az MTA

Egyre súlyosabbak a finanszírozási problémák a Magyar Tudományos Akadémián. Az anyagi nehézségeket az okozza, hogy a kormány január 1-től felfüggesztette az akadémia alapfeladataira, például a rezsiköltségekre fordítható támogatását.

Nem érhetőek el Magyarországról tudományos adatbázisok

Péntek óta nem érhetők el Magyarországról azok a tudományos adatbázisok, amelyek több tízezer kutató munkáját segítették nemzetközi dokumentumokkal. Egy magyar tárgyalódelegáció ugyanis nem tudott megegyezni az adatbázist kezelő kiadóval.

Magyarságkutatás 880 millióból

A magyarság őstörténetének kutatására hozott létre új intézetet a kormány. A Magyarságkutató Intézet 880 millió forintos állami forrásból indult el. Az intézetet nem történész, hanem egy jogász vezeti, aki az állami rádiónak azt mondta, kutatóik közép-ázsiai expedíciókon is részt vesznek. Az RTL Híradónak nyilatkozó történész szerint nem tudományos, hanem politikai szempontok szerint hozhatták létre az intézetet.

Füstbomba miatt nyomoz az ügyészség

Hivatalos személy elleni erőszak miatt nyomoz az ügyészség, amiért december közepén egy tüntetésen füstbombát dobtak a parlamentet védő rendőrök felé. Kormányközeli lapok úgy tudják, hogy a Momentum elnöke, Fekete-Győr András ellen is nyomoznak, ám ő még nem kapott értesítést arról, hogy meggyanúsították volna. Korábban, szintén füstbombázás miatt a párt alelnökét, Donáth Annát is előállították.

Puch László: Már nem emlékszem semmire

Ha a kormány ellenezte volna, akkor nem tudta volna átvenni 2016-ban a Népszavát Puch László - ezt ő maga mondta kedd este egy beszélgetésen. Az MSZP korábbi pártpénztárnoka elismerte azt is, hogy a hirdetéseik több mint a fele az államtól érkezik és ezek nélkül a napilap nem tudna talpon maradni. Puch László novemberben adta el hetilapját, a Szabad Földet Mészáros Lőrincnek. Állítása szerint üzleti döntést hozott, arra viszont már nem emlékszik, kivel tárgyalt az állami hirdetésekről.

„Márciustól már civil leszek”

A fizetésükről szóló átutalási értesítőkkel árasztották el a Zsaruellátó nevű Facebook-oldalt rendőrök, miután Kontrát Károly belügyi államtitkár a januári rendőri béremelésekről tájékoztatta az állami hírügynökséget. Szerinte 2015 óta átlagosan 50 százalékkal emelkedtek a fizetések. A szakszervezet szerint a rendőrök többsége ezt nem tapasztalja.

„Megtalálják a módját a sztrájknak”

Megtalálják a módját az érdekképviseletek, hogy leálljon az ország, még akkor is, ha most nehezebb sztrájkot szervezni. Ezt mondta az RTL Híradónak a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. A túlóratörvény elleni, tegnapi budapesti tüntetésen jelentették be, hogy január 19-én országos megmozdulásokat szerveznek, ha Orbán Viktor nem tárgyal velük. A Pénzügyminisztérium erre úgy reagált: van hivatalos fóruma az egyeztetéseknek.

Újabb tájékoztató akciót indít a kormány, 1,7 milliárdért

Újabb tájékoztató akciót indít a kormány: 1,7 milliárd forint közpénzt költenek el arra, hogy hirdetésekben hívják fel az emberek figyelmét a szerintük sikeres kormányzati intézkedésekre. Évekkel ezelőtti szlogent porolnak le: Magyarország jobban teljesít. A Jobbik szerint ez egyrészt nem igaz, másrészt a kampány célja a kormányközeli vállalkozók bevételeinek növelése.

Ellenállást és lázadást hirdetett az ellenzék

Ellenállást és lázadást hirdetett az ellenzék a parlament rendkívüli ülésén, amely a kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen volt. A képviselők közösen mondták el követeléseiket. A Fidesz szerint csak színészkedik az ellenzék azért, hogy politikai balhét kreálhasson. Lázár János, az előző Orbán-kormány minisztere szerint ugyanakkor a túlóratörvény vitatható és vitatott lépés.

Jégről mentették a labradort

Búvárok és tűzoltók mentettek ki egy tó jegén rekedt labradort Pécelen. Az állat már annyira kihűlt és legyengült, hogy ugatni is alig volt ereje. Végül speciális mentőszigettel húzták ki a partra, ahol orvosi vizsgálat után visszaadták a gazdájának az ijedt állatot.
A mentésről készült teljes videót, ide kattintva nézheti meg.

Rendkívüli ülést tartanak a Parlamentben

Január 3-án tartják az Országgyűlés rendkívüli ülését, ahol az ellenzék a túlóratörvény elfogadásának körülményeit, annak jogszerűségét és az MTVA székházában történeteket tárgyalná. 

Tilos lesz életvitelszerűen autóban lakni januártól Józsefvárosban!

A főváros nyolcadik kerületének önkormányzata azután döntött így, hogy december elején egy autó kigyulladt, majd a tűz egy lakóházra és egy orvosi rendelőre is átterjedt. A lakók szerint a tüzet egy autójában lakó férfi gondatlansága okozhatta. A Párbeszéd szerint azonban a rendelet miatt emberek fagyhatnak meg az utcákon, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Út-és hídépítésekről döntöttek

Minden autópálya érjen el a határig, és az ország bármely pontjáról legfeljebb fél órát kelljen autózni egy sztrádáig - ezt szeretné a kormány, ezért több út- és hídépítést nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségűvé nyilvánítottak. Egyebek közt megmegépülne az M6-os Bóly és a horvát határ, illetve az M3-as Vásárosnamény és az ukrán határ között.

Mondhat nemet egy dolgozó a főnökének, ha azt kéri, hogy túlórázzon?

Még a Fidesz támogatói is megosztottak abban, mondhat-e nemet egy dolgozó a főnökének, ha azt kéri tőle, hogy túlórázzon. Ez derül ki a Závecz Research kutatásából, amit az Indexnek készítettek, a túlóratörvény elfogadása és a tüntetések után. Az eredményekből az is kiderül, hogy a társadalom pártpolitikai megosztottsága az élet minden területén megfigyelhető.

 

Közmunkára ítélték a festékszórózó tüntetőt

312 óra fizikai közmunkára ítélték nem jogerősen azt a férfit, aki festékszóróval sztrájk feliratot fújt a Kossuth téri zászlórúdra egy kormányellenes tüntetésen. A tüntetőt gyorsított eljárással állították bíróság elé, ahol ügyvédje azzal védekezett, hogy a firkálás csak politikai véleménynyilvánítás volt, nem rongálás. A bíróság ezt az érvelést nem fogadta el.

Vidékre költöztethetnek két múzeumot

Vidékre költözhet két múzeum Budapestről, ez derül ki egy hétfőn megjelent kormányhatározatból. A természettudományi és a színháztörténeti múzeum költözését május közepéig kell előkészíteniük az érintett minisztériumoknak. Az intézményekben kutatók attól tartanak, hogy a költözéssel sérülhetnek a gyűjtemények, és a szakemberek sem biztos, hogy hajlandók vidékre költözni.

Nincs megállapodás a jövő évi béremelésekről

Nem tudtak megállapodni a munkaadók és a szakszervezetek a jövő évi béremelésekről, így arról a kormány rendeletben fog dönteni várhatóan napokon belül. A munkaadók szerint a magyar gazdaság versenyképessége már nem teszi lehetővé a korábbi évek jelentős béremeléseit, a szakszervezetek szerint azonban csak további emelésekkel tartható meg a munkaerő.

Varju László újra bemenne az MTVA székházába

Újra be kell menni az MTVA-székházba - ezt mondta a DK-s Varju László az RTL Híradónak. Ő volt az, akit tegnap biztonságiak tepertek le, miután megpróbált bejutni az állami tévé egyik stúdiójába. Több ellenzéki képviselőt is biztonságiak dobtak ki az épületből, ezért a Demokratikus Koalíció feljelentést tett az ügyészségén. Az MTVA szerint azonban a képviselők követtek el jogsértést azzal, hogy üzemi területre próbáltak bemenni.

A tüntetők „körbelátogatták” a kormánymédiát

Az állami médiánál folytatódott a tiltakozás a túlóratörvény és a kormány ellen - a tömeg egy része kitartott, másik része útra kelt a kormánypárti médiaközpontokhoz. Az útnak indult tüntetők később eljutottak a Hír Tv székházához és több olyan épületnél is megjelentek, ahol kormánypárthoz közel álló szerkesztőségek működnek.

Leállíthatják a Párbeszéd és a Momentum állami támogatását

Felfüggeszthetik két ellenzéki párt, a Párbeszéd és a Momentum állami támogatását - ezt javasolja ugyanis az Állami Számvevőszék abban a nem nyilvános dokumentumban, amit az Index szerzett meg. Az ÁSZ arra hivatkozik, hogy a két pártot nem találta a székhelyükön, ezért nem tudták időben ellenőrizni a kampányköltéseiket. A pártok szerint az ÁSZ a székhelyváltozásukat felhasználva, politikai okokból akarja lehetetlenné tenni őket.

Hajnalig tiltakoztak Budapest utcáin a túlóratörvény ellen tüntetők

Barikádépítés, gyújtogatás és könnygáz kísérte a túlóratörvény elleni tiltakozást szerda éjjel Budapest több pontján. A tüntetők egy csoportja a Fidesz-székház erkélyére és a parlament épületének közvetlen közelébe is bejutott. A rendőröknek csak hajnalra sikerült feloszlatniuk a tömeget. 34 ember ellen indult eljárás és öten sérültek meg. 12-en még őrizetben vannak. A DK azonnali vizsgálatot követel a rendőri fellépés miatt, a kormány szerint azonban a rendfenntartók közbelépése arányos és jogszerű volt.
A tüntetésről ide kattintva láthat még több felvételt.

A kormány szerint könnyű új munkahelyet találni

Kósa Lajos és Szathmáry Kristóf túlórákat is érintő javaslata évi 400 óra túlmunkára ad lehetőséget, ám csak akkor, ha abban a munkaadó és a munkavállaló írásban megegyezik. A dolgozók szerint sokan nem tehetik meg, hogy egy ilyen felkérésre nemet mondjanak a főnöküknek, a kormány viszont arra bíztat, hogy aki nem tud megegyezni a főnökével, az mondjon fel, mert most könnyű új állást találni.

Az utcán is tiltakoznak a túlóratörvény miatt

A túlmunkát szabályozó törvény ellen a főváros több pontján is tiltakoztak. A Jobbik reggel elfoglalta a Pénzügyminisztérium bejáratát, majd a szavazás után egy időre a Lánchidat is lezárták miattuk. Néhány száz ember ugyanis a Sándor palota elé vonult, hogy felszólítsák az államfőt, ne írja alá a törvényt. A Momentum pedig késő délutánra tüntetést hívott össze a Parlament elé. 

Elfogadták az ENSZ migrációs csomagját

Elfogadták az ENSZ globális migrációs csomagját - erről 192 tagállam szavazott hétfőn a marokkói Marrakesben, így a dokumentum a világszervezet közgyűlése elé kerül a jövő héten. A csomagot megszavazók szerint az a céljuk, hogy csakis ellenőrzött módon és jogszerű eljárással lehessen a bevándorlóknak más tagállamokba belépniük, aki pedig nem szorul védelemre, azt gyorsabban kitoloncolhassák. Magyarország és több uniós tagállam azonban otthagyta a tárgyalásokat, mert szerintük valójában az illegális bevándorlást akarják legalizálni.

Vizes világbajnokság: A jegybevétel tizenháromszorosa volt a reklám

Majdnem 13-szor annyit költöttek a vizes világbajnokság reklámozására tavaly, mint amennyi bevétel a jegyeladásból származott. Ez a rendezvényt lebonyolító cég éves beszámolójából derült ki, amiről az mfor.hu írt először. A szervezőket és a kormány hiába kerestük. A Jobbik szerint nem normális, hogy csaknem másfél évvel a vizes vb után még mindig nincs részletes elszámolás a költségekről.

Puzsér Róbert: Autómentes belvárost!

Főpolgármesterként egyetlen célkitűzése lenne, autómentessé tenni Budapest belvárosát - jelentette be Puzsér Róbert. A műsorvezető a Jobbikkal és a Momentummal is megegyezne, miután az LMP hétvégén döntött a támogatásáról. Az MSZP szerint előválasztással kellene kiválasztani Tarlós István kihívóját. A Fidesz ugyanis újra őt indítja jövőre. A főpolgármester a hvg-nek adott interjújában például új Duna-hidakat ígért, és a rakpartok felújítását.

Évről-évre gyengül a sajtószabadság Magyarországon

Évről-évre romlik Magyarországon a sajtószabadság érvényesülése két állami intézmény, a Központi Statisztikai Hivatal és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös jelentése szerint - erről először az mfor.hu gazdasági portál számolt be. A kormánynak készült jelentésben azt írták, hogy a visegrádi országok között már Magyarországon a legrosszabb a sajtó helyzete. A kormány adásunkig nem reagált kérdéseinkre.

Demonstrációt tartottak az állami média átalakításáért

Az állami média átalakítását, vezetőinek leváltását és kiegyensúlyozott tájékoztatást követeltek vasárnap délután az MTVA székházánál. A rendezett demonstrációt Hadházy Ákos független parlamenti képviselő szervezte. A politikus azt mondta, az állami média még egyszer sem számolt be az általa kezdeményezett aláírásgyűjtésről, amelynek célja, hogy Magyarország is csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

Légy egy hajléktalan Mikulása!

Mindenki kérdezze meg egy hajléktalan embertől, hogy mit szeretne a Mikulástól, és ha tudja, teljesítse a kívánságát - erre buzdít mindenkit Molnár Áron Noár. A színész legújabb dalát a hajléktalanrendeletről írta és azt mondja: az emberek közönye jelenti a legnagyobb veszélyt az országra. A videoklipjét két nap alatt már több mint 20 ezren látták.
Noár ide kattintva még többet elárul a kezdeményezésről.

Bécs polgármestere nagyon örül a CEU-nak

Nem fogja megterhelni a magyar-amerikai kapcsolatokat a CEU ügye - ezt Szijjártó Péter nyilatkozta az RTL Híradónak arra reagálva, hogy az Egyesült Államok kormánya sajnálatát fejezte ki, amiért nem sikerült megállapodni az intézmény magyarországi működéséről. Közben Bécsben tárt karokkal várják a CEU-t: a 24.hu tudósítása szerint egy bécsi konferencián tapssal fogadták a város polgármesterének bejelentését arról, hogy az intézmény az osztrák fővárosba költözik.

Mandátumáról is lemondott Szávay István

Lemondott parlamenti mandátumáról a zsidó nő megverésével hencegő jobbikos képviselő, Szávay István. A politikus a párt májusi kongresszusán dicsekedett azzal, hogy egy őt sértegető nőt megütött, bár később tagadta, hogy ez valóban megtörtént. A Jobbik szerint politikusaik vállalják tetteik következményeit, a Fidesz viszont úgy látja, hogy a Jobbik újra megmutatta a valódi arcát.

Jogerősen is felmentették a hajléktalan férfit

Másodszor mondták ki jogerősen egy pécsi férfiról, hogy nem sértette meg az október közepétől hatályos hajléktalanrendeletet. Most azért szüntették meg az eljárást, mert a törvényben előírt három helyett egyszer sem figyelmeztették a rendőrök, hogy ne tartózkodjon életvitelszerűen a közterületen. A 61 éves férfit pénteken köztisztasági szabálysértés vádja alól is felmentették.

Ezek a médiaholding bevételei

Példátlan reklámkoncentráció összpontosulhat az új kormányközeli médiaholdingnál: csak a napilapok reklámbevételeinek 84 százaléka került idén szeptemberig azokhoz az újságokhoz, amelyek most betagozódtak ebbe az alapítványba.

Lemaradt a szerkesztett képekről a polgármester

Levágták Hajdúdorog szocialista polgármesterét egy fideszes képviselő Facebook-profilján közzétett fotókról, amelyek egy iskolaátadáson készültek. Az MSZP-s Csige Tamás szerint véletlenül lehetetlen úgy szerkeszteni a fényképeket, hogy azokról mindig éppen azt a részt vágják le, amelyen ő látható. A térség fideszes képviselője, Tiba István is elfogadhatatlannak tartja az esetet, ám jelezte, hogy a közösségi oldalát az egyik asszisztense kezeli.

Gigantikus médiaholding alakul

Gigantikus médiaholdingban egyesül mások mellett Mészáros Lőrinc, Habony Árpád és Nyerges Zsolt teljes médiaportfóliója. A felcsúti milliárdos a tranzakció előtt azonban még felvásárolta Andy Vajnától és Heinrich Pecinától a maradék öt megyei napilapot és a Borsot, majd cége közleményben jelezte: a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak adományozza a teljes portfóliót. A magyar média hitelességéről szóló beszélgetést megnézheti ITT.

A többség a tévéből tájékozódik

A Fidesznek van a legnagyobb befolyása a magyar médiára - ezt gondolja a magyarok csaknem háromnegyede, de még a Fidesz-szavazók kétharmada is egy friss kutatás szerint. Az utóbbi években tévécsatornák, napi- és hetilapok, rádiók és hírportálok kerültek kormánypárti üzletemberek kezébe, ám a felmérés szerint az emberek körében legtöbben a közpénzből fenntartott állami televíziót tekintik elfogultnak a kormánypártok irányába.

Még mindig nem nyilvános a korrupcióellenes jelentés

Csak Magyarország és Fehéroroszország nem hozta még nyilvánosságra az Európa Tanács korrupcióellenes csoportjának tavalyi jelentését. Ebben azt foglalták össze, hogy mi valósult meg azokból a korrupció ellenes ajánlásokból, amelyeket a testület még 2015-ben fogalmazott meg. A belügyminiszter azt közölte: nincs megszabva, hogy mikor kell nyilvánosságra hozniuk a dokumentumot.

Tömegverekedés volt a székesfehérvári stadionavatón

Rendőrségi eljárás indult a székesfehérvári stadionavatón történt verekedés miatt. A szerdai meccsen a botrány azután robbant ki, hogy egy petárdázó drukkert próbáltak meg kiemelni az újpestiek szektorából, ám társai védelmére keltek…

2019-től nem vesz át több bedőlt devizahiteles lakást a Nemzeti Eszközkezelő

Jövőre már nem vesz át több bedőlt devizahiteles lakást a Nemzeti Eszközkezelő - ezt is tartalmazza az a törvényjavaslat, amely lehetővé tenné, hogy a volt tulajdonosok kedvezményes feltételekkel megvásárolhassák korábbi lakásukat. A kormány ezt azzal indokolja, hogy a devizahiteleseken akartak segíteni, ám hosszú távon nem cél, hogy az állam legyen a lakóingatlanok tulajdonosa.

Nem menesztik Süli Jánost

Nem látható, hogy mikorra készül el a paksi bővítés - ezt mondta Süli János, a fejlesztésért felelős miniszter Pakson. Szerinte azonban a sajtóban megjelent 2032-es dátumig nem fog elhúzódni a beruházás.

Államtitkárok: 30%-os béremelés

Megemelték az államtitkárok fizetését 30 százalékkal. Erről a miniszterek döntöttek, akik a lehető legmagasabb emelést hagyták jóvá - írta meg a Magyar Hang. A 66 államtitkár így 1 millió 300 ezer forintot keres, de ez az összeg sokaknál még kiegészül a képviselői tiszteletdíjjal és más juttatásokkal.

Nem mehettek be a tranzitzónába az ENSZ szakértői

Nem engedték be az ENSZ emberi jogi szakértőit a szerb-magyar határon lévő tranzitzónákba, ezért a világszervezet munkatársai megszakították magyarországi látogatásukat. A szakértők olyan helyeket kerestek fel Magyarországon, ahol fogva tartanak embereket, ám a magyar hatóságok szerint a tranzitzónák nem ilyenek, hiszen a menedékkérők Szerbia felé bármikor távozhatnak. Az ENSZ-nél azt állítják, hogy a magyar hatóságok törvénysértően jártak el.

Veszélyes lehet a lézerfény

Egyre gyakrabban próbálják meg lézerrel elvakítani a Budapestre érkező repülőgépek pilótáit. Csak októberben kilencszer jelentettek ilyen esetet a légiforgalmi irányításnak. Amellett, hogy a kilátás zavarása balesetveszélyes, akár súlyos látáskárosodást is okozhat a pilótáknak a lézerfény. Akit ilyen eset miatt elfognak, akár 3 évre is börtönbe kerülhet.

A siófoki önkormányzattól be sem kérték az Elios-ügy dokumentumait

Be sem kérte a rendőrség a siófoki önkormányzattól az Elios-ügy dokumentumait és tanúként sem hallgatták meg a település illetékeseit a nyomozás alatt – ezt nyilatkozta az RTL Híradónak a város polgármestere. A rendőrség kedden bűncselekmény hiányában zárta le a nyomozást Tiborcz István korábbi cégének az ügyében. A független Hadházy Ákos beadványban fogja kérni az ügyészséget a nyomozás újraindítására.

 

A cafetériáért tüntettek a szakszervezetek

Együtt tüntettek a legnagyobb hazai szakszervezetek a cafetéria-juttatások adókedvezményeinek megszüntetése ellen. Az érdekképviseletek szerint egy átlagos dolgozó akár havi 30-40 ezer forinttal is kevesebbet vihet haza, ha a béren kívüli juttatások után jövőre a teljes adót meg kell fizetni.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való
!

A tartalom megtekintése csak az X-Faktor Elit Klub tagjai számára engedélyezett!

A tartalom megtekintése csak az X-Faktor Elit Klub tagjai számára engedélyezett!