EUEurópa

A magyar kormány nem ért egyet azzal, hogy orosz médiumokat tiltottak be az EU-ban

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2024. június 26. 16:45

Ezért nem járultak hozzá ahhoz az uniós nyilatkozathoz, ami azt ítéli el, hogy európai médiumokat tiltottak be Oroszországban.

Mint arról korábban írtunk, a magyar kormány megakadályozta, hogy az EU tagállamai közös nyilatkozatban ítéljék el, hogy Oroszország 81 európai híroldalt – köztük Magyarországról a 444-et – betiltotta.

Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője az RTL Híradó érdeklődésére megerősítette, hogy Magyarország volt az egyetlen tagállam, amely nem járult hozzá a közös uniós nyilatkozat elfogadásához. Ennek az az oka, hogy az unió a nyilatkozattal együtt döntött arról is, hogy megvonják három orosz médium európai műsorszórási jogát. Magyarország álláspontja szerint már a három orosz médium kitiltása is ellentétes volt a sajtószabadság európai értékeivel, „az erre adott orosz reakció pedig jól mutatja, hogy minden ilyen irányú döntés és megnyilvánulás súlyos válaszintézkedéseket von maga után orosz részről, ami ellentétes az Unió érdekeivel”. A kormány szerint a nyilatkozat csak újabb orosz válaszlépéseket eredményezhetett volna.

Az Európai Bizottság szóvivője ugyanakkor szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a három kitiltott orosz médium szigorú állami kontroll alatt áll, azok a Putyin-rezsim dezinformációs- és propagandaeszközeinek tekinthetők.

Nyitókép: Misha Friedman/Getty Images

#Európa#oroszország#média#betiltás#nyilatkozat

Címlapról ajánljuk