Híradó

Magyarországra jön a szélsőjobboldali AfD vezetője, Toroczkai Lászlóval tárgyal

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2024. május 30. 19:27

Új jobboldali frakciót hozna létre a német AfD vezetésével az Európai Parlamentben a Mi Hazánk. Toroczkai László pártelnök-listavezető az RTL Híradónak adott interjújában azt mondta: a német radikális jobboldali párt vezetője pénteken Budapestre látogat, hogy erről tárgyaljanak. Az Alternatíva Németországnak (AfD) pártot épp listavezetőjük által a napokban tett, a náci SS-tagok bűnösségét kisebbítő kijelentése miatt zárták ki az EP radikális, jobboldali pártcsaládjából.

Van a Mi Hazánk mozgalomnak annyi tartaléka és olyan jól szervezett tagságunk, hogy én azt gondolom, nem kérdés, hogy bejutunk az Európai Parlamentbe.

– mondta az RTL Híradónak Toroczkai László, a Mi Hazánk párt EP-listavezetője, pártelnöke. Elismerte, hogy bár az év elején még két képviselő bejutásával számoltak, 

Magyar Péter színrelépése ronthatja az esélyeiket. 

Bár a listát Toroczkai László vezeti, ő és a második Dúró Dóra nem mennének Brüsszelbe, a Mi Hazánk képviselője Borvendég Zsuzsanna történész lenne. Ő a kormányközeli Magyarságkutató Intézetnél dolgozott áprilisig, majd felmondott, miután a Válasz Online megírta, hogy az intézetnél történő foglalkoztatásáért értesüléseik szerint egy miniszter is lobbizott.

A Mi Hazánk eddig úgy tervezte, hogy a radikális jobboldali, Identitás és Demokrácia nevű pártcsaládhoz csatlakoznak majd, hiszen annak egyik vezető ereje, a német szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) a testvérpártjuk. Csakhogy őket a héten kizárták az európai pártcsaládjukból, miután listavezetőjük, Maximilian Krah egy interjúban úgy fogalmazott: „nem tart automatikusan mindenkit bűnözőnek, aki a II. világháborúban a náci SS egyenruháját viselte.”

Megkérdeztük Toroczkai Lászlót, hogy egyetért-e az AFD listavezetőjének azon állításával, hogy aki valaha SS-egyenruhát hordott, az automatikusan nem lesz bűnöző?

Nyilvánvalóan az AFD és Maximilian Krah sem náci

– mondta Toroczkai, aki arról is beszélt: ha rajta múlna azonnal leállítaná Ukrajna uniós finanszírozását. Szerinte ugyanis a nagy összegű támogatások súlyos versenyképességi és gazdasági problémákat fognak okozni. Politikai okokból pedig azért ellenzi, mert a jelenlegi kijevi kormányzat szerinte állami eszközökkel korlátozza a kárpátaljai magyarságot.

#Híradó#Videó#politika#mi hazánk#AFD#toroczkai lászló#top hírek#Európa

Címlapról ajánljuk