Fókusz

Évi 30 millió forint lesz a tandíja a Harvardra felvett magyar lánynak

Jász ZoltánJász Zoltán

2024. július 18. 20:23

Lehoczky Tamara egy 18 éves törökbálinti lány, aki most érettségizik, legtöbb diáktársával szemben azonban már tudja, hol fogja folytatni tanulmányait. Tamara ugyanis sikeresen felvételizett a világ legjobbnak tartott egyetemére, az amerikai Harvardra.

A Harvard Egyetem gyakorlatilag egy önálló kisváros saját színházzal, múzeummal, sportpályákkal, buszjáratokkal, ingyen kávéval. Az 1636-ban alapított magánegyetemen már számtalan elnök, színész és üzleti guru végzett, mint például Barack Obama, Bill Gates, de egy ideig ide járt Mark Zuckerberg is. Az intézménynek saját újságja, rádiója, TV stúdiója, sőt gúnylapja is van. Jelenleg 20 ezer diák jár oda, a tanárok száma 2300. Eddig több mint 50 Nobel-díjas tanár tanított ott.

A Harvard nemcsak a világ legjobb, hanem leggazdagabb egyeteme is. 50 milliárd dolláros alapítványi vagyonnal rendelkezik, ami több mint 18 ezer milliárd forint. Ez a teljes magyar GDP negyede. Ebből teljesen más színtű képzést tudnak nyújtani, mint más hasonló intézmények a világon.

Itt fog hamarosan politikatudományt tanulni a most érettségiző, 18 éves Lehoczky Tamara, akit a Fókusz stábja törökbálinti otthonában látogatott meg. A magyar lány mindig is kiváló tanuló és sportoló volt, évekig cselgáncsozott, persze ez önmagában még édeskevés egy harvardi bejutáshoz. Erőssége a kommunikáció és az idegen nyelvek, számos vitaversenyen is szerepelt, ahol angolul kellett valami mellett vagy ellen érvelnie. Tanul még franciául és oroszul is.

Azt mondja, teljesen máshogy kellett felkészülnie a felvételire, mintha egy magyar egyetemre jelentkezett volna. Mást kellett olvasnia, mást kellett tanulnia és máshogy kellett a világról gondolkodnia. Amerikában mások a felvételi követelmények, mint például Magyarországon. Mint mondja:

Összességében nem szokott annyit számítani a lexikális tudás, meg a jegyek, amikre itthon nagyon nagy hangsúlyt helyezünk. Itt sokkal jobban számít az, hogy kinek milyen a személyisége, ki milyen ember, kit mi érdekel. Tehát itt olyan embereket akarnak látni, akik tényleg szenvedélyesen érdeklődnek egy terület vagy téma iránt 

– mondta.

A Harvardra készülő magyar lány még nem tudja, merre fogja vinni a jövő, de jelenleg az a célja, hogy az ENSZ-ben érjen el magas pozíciót, különösen vonzza a világszervezet emberi jogi vagy menekültügyi főbiztosi posztja. Hogy Tamara sikerét hogyan fogadta családja, tanárai, milyen diákélet vár rá a Harvardon, és hogy hogyan készült a különleges felvételire, kiderül a Fókusz fent visszanézhető riportjából, ahol azt is megtudhatja, mekkora a tandíj összege, és hogyan fogják azt kifizetni Tamaráék. 

#Fókusz#Videó#oktatás#diák#felvételi#harvard egyetem#törökbálint#lehoczky tamara#ensz#magyarország#egyesült államok#politológus#politikatudomány

Címlapról ajánljuk