Fókusz

Kiderült, mennyit is spórolhatunk a LED-es izzókkal

Maár LauraMaár Laura

2022. december 1. 19:49

A szakértők szerint a háztartásunkban már azzal is jelentősen csökkenthetjük a költségeket, ha LED-es világításra cseréljük a hagyományos fényforrásokat.

Ugyan drágább megvásárolni a LED-es izzókat, az élettartamuk sokkal hosszabb, mint a hagyományos wolfram izzóké vagy a fénycső típusú lámpáké – derül ki a Fókusz riportjából.

Holoda Attila energetikai szakértő szerint nem kérdés, hogy a lámpáinkat ki kell cserélni energiatakarékosokra. Hangsúlyozta: a LED-es izzók fogyasztása elenyésző a hagyományos lámpákhoz képest.

Egy kézzelfogható példával élve: ha egy család egy négyégős csillárral világít a nappaliban, az a hagyományos 60-as izzókkal 240 wattot fogyaszt óránként. LED-essel viszont csak a hatodát, 40 wattot.

Ez borzasztó nagy mennyiség, gyakorlatilag azonnal észre lehet venni akár a villanyóra pörgéséből is, ha az ember átáll ilyenekre. Szerintem ez a legpraktikusabb megoldás, mivel lámpát mindenütt, a ház minden helységében használunk

– magyarázta Holoda.

Az energetikai szakértő hozzátette: ha nincs lehetőség LED-es égőkre, akkor válasszuk a takarékosabb fénycső típusú égőket, amelyek szintén sokkal kevesebbet fogyasztanak.

A Fókusz riportjában Fésűs Nelly is elmeséli, ők hogyan törekszenek az energiatakarékosságra. 

#Fókusz#Videó#Belföld#spórolási tippek#led#izzó#lámpa#háztartás#energiatakarékosság#Holoda Attila#fésűs nelly

Címlapról ajánljuk