Fókusz

Elegük lett a 3 éve tartó szigorú korlátozásokból, rendőrökkel csaptak össze Kínában a tüntetők

Kilyén TamásKilyén Tamás

2022. november 28. 18:32

Tüntetések és zavargások robbantak ki több kínai nagy városban is a covidkorlátozások miatt. Sanghajban a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, akik erőszakkal oszlatták a tömeget. Gumibotokkal ütötték az embereket és barikádokat is emeltek az egyre mérgesebb tömeg miatt. Pekingben is egyre többen mennek utcára, hogy a maszkviselés és a kötelező covidtesztek ellen tüntessenek.

A zavargások az után kezdődtek, hogy 10 ember meghalt egy tűzvészben Ürümcsi városában, és az a hír kezdett terjedni, hogy az áldozatok a lezárások miatt nem tudtak elmenekülni a lángok elől. 

Sokak szerint már most ez a legnagyobb demonstráció Kínában az elmúlt évtizedben, és a hatóságok egyelőre nem tudnak mit kezdeni a helyzettel,

bár keményen fellépnek a demonstrációk ellen. Kínában jelenleg rekordmagas a covidfertőzöttség, és a napi új esetek száma átlépte a 40 ezret. Mégis úgy tűnik, az emberek többségének most lett elege a 3 éve tartó szigorú korlátozásokból.

A kommunista állam által központilag ellenőrzött híreket eddig sikerült úgy cenzúrázni, hogy a lakosság nagy része nem tudta, hogy a világban már szinte mindenhol megszűntek a járvány miatti szigorú korlátozó intézkedések. Aztán elkezdődött a foci-vb, és a kínaiak megdöbbenve figyelték a tévében a zsúfolt lelátókat, rajtuk a maszktalan szurkolókkal.

A kínai kormány egyelőre annyit reagált a helyzetre, hogy „továbbra is szigorúan ellenőrizni fogják a covidelőírások betartását, és minden körzetben be kell tartani a fertőző betegségek megelőzéséről szóló törvényeket”.

#Fókusz#Videó#Külföld#kína#koronavírus#tüntetés#zavargás#sanghaj#peking

Címlapról ajánljuk