Külföld

Jelentős rendőri erőt vezényeltek ki a lezárások ellen tüntető kínaiakkal szemben

rtl.hurtl.hu

2022. november 28. 17:54

Számos tüntetőt őrizetbe vettek.

A kínai hatóságok nagy létszámú rendőri erőt vezényeltek ki hétfőn a járványellenes óvintézkedések miatt tüntetők ellen, és sokakat őrizetbe vettek a megmozdulásokon, írja az MTI.

A rendőrségi jelenlét érezhetően megnőtt Pekingben, Sanghajban, illetve több olyan kínai városban, ahol a lakosságszám meghaladja az egymillió főt. Megmozdulások voltak a nap folyamán a fővárosban, Sanghajban, Vuhanban, Nancsingban és Csengcsouban is. Az előző napok hasonló megmozdulásai után a tiltakozók ismét a cenzúrát jelképező fehér papírlapokat tartottak a magasba. „Oldjátok fel a vesztegzárakat!”, „Nem akarunk PCR-teszteket, szabadságot akarunk” – skandálták.

Szemtanúk beszámolói szerint a rendőrség ellenőrzi a járókelők mobiltelefonjait is „gyanús információk” után kutatva. Számos tüntetőt előállítottak a hétvégén, bár pontos számuk egyelőre ismeretlen.

A Kínában működő külföldi tudósítók klubja (FCCC) élesen bírálta a karhatalmat amiatt, ahogy az újságírókkal szemben intézkedett a sanghaji és pekingi tüntetéseken. „Különböző sajtóorgánumok újságíróit zaklatta tettlegesen a rendőrség, miközben a zavargásokról tudósítottak” – írta az FCCC. Legalább két újságírót rövid időre őrizetbe vettek a szervezet értesülése szerint.

Nem sokkal korábban nyilvánosságra került, hogy a BBC egyik riporterét rövid időre őrizetbe vette és állítólag bántalmazta a rendőrség Sanghajban. A pekingi külügyminisztérium állásfoglalásában azzal indokolta az őrizetbe vételt, hogy a férfi nem azonosította magát újságíróként, és önként nem volt hajlandó felmutatni sajtóigazolványát.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (UNHCHR) mindemellett felszólította a kínai hatóságokat: tartózkodjanak attól, hogy az egészségügyi korlátozások miatt és a nagyobb szabadságért békésen tüntető embereket önkényesen őrizetbe veszik.

Csao Li-csian kínai külügyi szóvivő a tüntetéseket firtató újságírói kérdésre kijelentette: a tüntetők „nem az ellen tüntetnek, ami valójában történt”. Egyben meggyőződését fejezte ki, hogy „a Kommunista Párt vezetésével és a nép támogatásával” sikerrel fog járni a járvány elleni küzdelem.

A megmozdulások kiváltó oka az volt, hogy nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület székhelyén, Ürümcsiben november 24-én kigyulladt egy 15 emeletes lakóépület. A tűzben – amelyet a vizsgálat szerint egy meghibásodott konnektor okozott – tízen életüket vesztették, és többen megsérültek. Az interneten keringő hírek szerint az áldozatok száma azért volt ilyen nagy, mert az épületet részleges vesztegzár alá helyezték, és a lakók nem tudtak időben kimenekülni. Városi tisztségviselők ezt tagadták. A négymillió lakosú Ürümcsiben élnek olyanok, akik már száz napja karanténban vannak.

Nyitókép: MTI / AP

#Külföld#kína#tüntetés#lezárások#sanghaj#letartóztatás#újságíró

Címlapról ajánljuk