Sport

Foci-vb: a kínai állami tévé nem mutatja a maszktalan szurkolókat

rtl.hurtl.hu

2022. november 28. 7:19

A lelátón lévő maszknélküli tömeget kivágják, és helyette az edzőkről és játékosokról raknak be képeket. 

A katari focivébét Kínában is nagy tömegek nézik, de az állami televízióban közvetített mérkőzéseken van valami, amit alig láthatnak az emberek. A lelátókat. Ott ugyanis maszk nélküli szurkolók tömegét lehet látni, akiknek nem kell több méteres távolságot tartaniuk egymástól, miközben Kínában sok helyen lezárások vannak, és bárokba sem mehetnek az emberek, hogy ott nézzék a mérkőzéseket.

Egy, a Twitteren terjedő felvét mutatja meg, hogy ez hogyan is néz ki a cenzúra. Míg a kínai interneten sugárzott közvetítésekben lehet látni a lelátókat, a CCTV kínai állami televízió adásában a drukkerek helyett az edzőkről mutatnak felvételeket, vagy a stadionról távoli képeket. A videót Mark Deyer sportújságíró osztotta meg. Elmondása szerint a WeChat kínai üzenetküldő szolgálatatásról szerezte, ahonnan a cenzorok gyorsan eltüntették, miután terjedni kezdett. 


Ezt megerősítette a BBC pekingi tudósítója is, aki Twitter-oldalán közölte, hogy a lelátókon lévő emberekről csak távoli képeket lehet látni a CCTV közvetítésén, amelyeken nem kivehető, hogy nincsenek maszkban a szurkolók. 

 

Ezt azután kezdték el alkalmazni, hogy sok kínait feldühített a maszknélküli tömegek látványa, ami miatt megkérdőjelezték a kínai vezetés által folytatott zéró covid stratégiát, ami miatt még idén is több milliós nagyvárost zártak le. Emiatt példátlan tüntetéssorozat kezdődött az országban, az erről készült videós összeállításunkat itt nézhetik meg.

 

Nyitókép: Spanyol szurkolók a katari labdarúgó-világbajnokság E csoport második fordulójában játszott Spanyolország-Németország mérkőzés előtt az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. november 27-én. Fotó: MTI/AP/Julio Cortez

 

#Sport#foci-vb#focivébé#világbajnokság#foci#labdarúgás#katar#kína#kínai állami televízió#CCTV

Címlapról ajánljuk