EUEurópa

Az osztrák légiirányítási vezető szerint a magyarok felelősek az európai reptereken tapasztalható késésekért

rtl.hurtl.hu

2024. július 2. 15:35

Az európai légiközlekedésben megszaporodott késések egyik fő oka a HungaroControl, legalábbis Daniel Liebhart, az osztrák vida nevű szakszervezet légiközlekedési osztályának vezetője szerint.

A magyar EU-elnökség kezdete alkalmából arra kéri Daniel Liebhart a magyar kormányt, hogy biztosítson jobb munkakörülményeket a HungaroControl légiforgalmi irányítóinak, ugyanis a dolgozók leterheltsége hatással van az európai légtérben bekövetkező késésekre.

„Támogatjuk magyar kollégáinkat, és felszólítjuk a magyar kormányt, hogy ne állítson további akadályokat a társadalmi párbeszéd útjába” – nyilatkozta Liebhart, aki maga is légiforgalmi irányítóként dolgozik az Austro Controlnál.

A magyar kormány negatív hozzáállása a szakszervezetekkel és a munkavállalókkal folytatott szociális párbeszéddel szemben, valamint a különböző jogszabályi intézkedések miatt az elmúlt években folyamatosan romlottak a kollégák munkakörülményei Magyarországon. 

A magyar munkatársaink egy mérgező vállalati környezetben dolgoznak, ami miatt egyre többen hagyják el nemcsak a HungaroControlt, hanem akár az országot is. Az állami légiforgalmi irányítás nem képes megfelelni a munkaerő minimális elvárásainak a szociális színvonal és a fizetés terén” – illette kemény kritikájával a magyar céget Daniel Liebhart.

„Az európai légiforgalmi irányítók tudásuknak lehető legjobban megfelelve próbálnak mindent megtenni annak érdekében, hogy megbirkózzanak a nagy forgalommal, azonban a közlekedésben több szűk keresztmetszet is van, amit nem utolsósorban a magyar légiirányításnál tapasztalt létszámhiány okoz. 

A HungaroControl tehát még az európai járatok késésében is vezető szerepet játszik

– bírálta Liebhart tovább a helyzetet.

A magyar légtérben megnövekedett kapacitáshiány pedig egyre tovább növeli a környező országok légiirányító rendszereire nehezedő nyomást. Liebhart figyelmeztetett, hogy már érzékelhetőek késések az indulásokban, ami csak romlani fog, mivel az egyik fő útvonal Ausztriából Görögországba és Törökországba Magyarországon keresztül vezet. Az osztrák nyaralóknak egyre gyakrabban kell késésekre számítaniuk indulásnál a magyar légiirányító viszonyok miatt, ugyanis a gépeknek szabad helyekre kell várniuk a légtérben.

#Európa#repülés#Belföld#Külföld#hungarocontrol#ausztria#légiforgalmi irányító#késés

Címlapról ajánljuk