EUEurópa

Politico: Orbán Viktor, az Európai Unió „külföldi ügynöke”

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 15. 9:31

Az Európai Unió azért nem tudott egységes állásfoglalást kialakítani a georgiai parlamentben kedden elfogadott orosz mintájű „ügynöktörvény” miatt, mert Magyarország blokkolta a tagállamok közös nyilatkoztatát.

Mint arról az rtl.hu részletesen beszámolt, kedden a hetek óta tartó tömegtüntetések ellenére elfogadta a georgiai (grúz) parlament az orosz mintára készült, a „külföldi érdekeket szolgáló” civil szervezeteket megbélyegző törvényt. Az ellenzéki pártok, valamint az EU-párti civil mozgalmak és szervezetek szerint az oroszbarát fordulatot végrehajtó kormánypárt, a Georgiai Álom célja az uniós csatlakozás szabotálása, és az ország orosz fennhatósága alá terelése.

A vitatott törvényjavaslat szerint a médiának, civil szervezeteknek és más nonprofit szervezeteknek „idegen hatalom érdekeit szolgáló szervezetként” kell regisztrálniuk, ha finanszírozásuk több mint 20 százaléka külföldről érkezik.

A többi uniós tagország képviselői hiába próbálták meggyőzni a magyar kormány képviselőjét egy felpuhított szöveggel, Magyarország (Szlovákia támogatásával) kedden megakadályozta azt a közös uniós nyilatkozatot, ami elítélte volna a georgiai „külföldi ügynökökről” szóló törvényjavaslatot.


A Politico szerdai hírlevele szerint az Európai Unió szégyenteljes hallgatásba burkolódzik a georgia (grúz) ügynöktörvény ügyében, és ennek oka az, hogy van egy saját külföldi ügynöke, Orbán Viktor. A lap emlékeztet arra, hogy nem csak a közös 27 tagállami állásfoglalást vétózta meg a magyar fél, de végül Josep Borell, az EU külpolitikai főképviselője sem adott ki nyilatkozatot. Eredetileg ugyanis Josep Borell és Várhelyi Olivér, az EU bővítéséért felelős két uniós biztos közösen ítélte volna el az új, orosz mintájú törvényt, de végül Várhelyi nem értett egyet a szövegezéssel.

Így az EU bénultan hallgat a reménybeli uniós tagállamban zajló, az orosz diktatúraépítésre hasonlító, kedvezőtlen folyamatokkal kapcsolatban: egyelőre se közös 27 tagállami állásfoglalás, se bővítési biztosok által kiadott elítélő nyilatkozat, miközben az Egyesült Államok megelőzte az EU-t egy kedden kiadott határozott diplomáciai üzenettel, amiben az USA kiállt Georgia (régen: Grúzia) uniós csatlakozási törekvései mellett.

„Ezt kapjuk cserébe azért, hogy beengedtük a rókát a tyúkólba” – mondta a helyzettel kapcsolatban Annalena Baerbock német külügyminiszter, aki nem kommentálta Várhelyi húzását, csak annyit közölt, hogy dolgoznak egy mielőbbi nyilatkozton.

Nyitókép: Eu-párti tüntető néz farkaszszemet a rohamrendőrökkel a gerogiai parlamentnél, május 14-én – Fotó: Mirian Meladze / Anadolu via Getty Images

#Európa#georgia#európai unió#uniós csatlakozás#orbán viktor#vétó#ügynöktörvény

Címlapról ajánljuk