Külföld

Átnyomták az orosz mintájú ügynöktörvényt Georgiában, elakadhat az uniós csatlakozás

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 3. 11:00

Az elnöki vétó és a hetek óta tartó tömegtüntetések ellenére a georgiai parlament elnöke hétfőn aláírta azt külföldi befolyásról szóló törvényt, ami miatt elakadhat az ország európai uniós csatlakozása.

A georgiai parlament elnöke hétfőn aláírta a külföldi befolyásról szóló törvényt, amely politikai válságot robbantott ki a dél-kaukázusi országban, és éles bírálatokat váltott ki nyugati szövetségesei részéről, írja az MTI.

A parlament elnöke, Salva Papuasvili azt követően írta alá a kedden hatályba is lépő törvényt, hogy a parlament a múlt héten azonos formában ismét megszavazta a törvényt, felülírva ezzel az ellene emelt államfői vétót. Ez az a törvényjavaslat, ami a tavaly márciusban egyszer már elbukott, mert napokig tartó tömegtüntetések robbantak ki az országban miatta, és a kormány a tiltakozások hatására kénytelen volt visszavonni az előterjesztést. A kormánypárt, a Georgiai Álom azonban egy évvel később, 2024. április 10-én átdolgozott formában ismét a parlament elé terjesztette.

A törvényjavaslat – amihez hasonlót Magyarországon a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többsége is elfogadott, és amihez hasonlót szorgalmazott az egész EU-ban Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója – értelmében minden olyan civil szervezetnek  „külföldi befolyást gyakorló ügynökként” hatósági nyilvántartásba kell vetetnie magát, amelynek a működési költsége több mint 20 százalékban külföldről származik, ellenkező esetben súlyos bírságot szabnak ki rá.

A törvényjavaslat ellenzői több mint egy hónapja óriási tömegtüntetéseket tartanak az országban. A georgiai civil szervezetek egy csoportja a múlt héten közölte, hogy megtámadja a jogszabályt az alkotmánybíróságon, és beadványt készít elő az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és Nagy-Britannia bírálta a törvénytervezetet. Az ellenzéki csoportok „orosz törvénynek” nevezik, mondván, hogy az orosz jogszabályok mintájára készült. A törvényjavaslat ellenzői attól tartanak ugyanis, hogy a kormány a civil társadalom ellenőrzésére és az ellenzék elhallgattatására fogja azt felhasználni, ahogy az Oroszországban is történt. 

Az Európai Unió tbiliszi nagykövete arra figyelmeztette korábban a kormányzatot, hogy az orosz mintájú törvényjavaslat összeegyeztethetetlen az uniós normákkal és értékekkel, és elfogadása komolyan veszélyezteti a tavaly decemberben európai uniós tagjelölti státuszt elnyerő Georgia uniós csatlakozását.

Washington szankciókkal fenyegette meg azokat a georgiai tisztviselőket, akik megszavazták a törvényjavaslatot. A tbiliszi kormány zsarolással vádolta a nyugati országokat, és azt mondta,  a törvényre azért van szükség, hogy megakadályozza, hogy Georgiát újabb háborúba rángassák Oroszországgal. Georgia 2008-ban háborút vívott Oroszországgal, melyben végül alulmaradt.

Oroszország tagadja, hogy bármilyen szerepet játszott volna a törvénytervezet támogatásában, amelyet megvédett a nyugati bírálatokkal szemben.

Nyitókép: REUTERS/Irakli Gedenidze

#Külföld#georgia#oroszország#európai unió#Európa#ügynöktörvény

Címlapról ajánljuk