Külföld

Grúziában már a szabadkőművesek is a külföldi ügynököktől tartó kormány főellenségei lettek

rtl.hurtl.hu

2024. május 19. 19:19

Grúziában orosz és magyar mintára vezettek be külföldi ügynöktörvényt, az USA már szankciókat fontolgat, az EU szerint pedig veszélybe került a jövőbeli tagságuk.

Bidzina Ivanisvili, a grúz kormánypárt képviselője megvédte az orosz és magyar mintára meghozott, „külföldi ügynökök” elleni törvényt, írja a Politico. A Grúz Álom párt elnöke arról beszélt, hogy fontos megőrizni az ország szuverenitását a globális politikát befolyásoló szabadkőművesekkel szemben.

Ivanisvili – aki korábban Oroszországban gazdagodott meg – azt mondta egy podcastban: egy „globális háborúpárt” a felelőse annak, hogy több ország is háborúba került az oroszokkal. Szerinte ők okozták a grúz-orosz háborút, valamint Oroszország ukrajnai invázióját is. Hozzátette, hogy „az NGO-k és a radikális ellenzék” is őket szolgálja.

Amikor megkérdezték, hogy pontosan kire hivatkozik, Ivanishvili azt mondta, hogy a szabadkőművesekre. „Azt látjuk, hogy valóban van befolyásuk a globális politikába” – mondta, ám azt nem részletezte, hogy pontosan kicsodákat, vagy milyen csoportokat vádol pontosan mivel.

A litván külügyminiszter, Gabrielus Landsbergis a lap kérdésére elröhögte magát a „globális háborúpárt” kifejezés hallatán, majd azt mondta, hogy ez mégsem vicces, mivel „egy komoly dologról van szó, amely a Kreml narratívája”. Hozzátette: „az egyetlen háborús fél Moszkva”.

Közben Brüsszel figyelmeztetett: a külföldi finanszírozásból működő civil szervezetek listázása „összeegyeztethetetlen az európai értékekkel”. Figyelmeztettek, hogy a grúz kormány lépése az ország jövőbeli EU-csatlakozási szándékát is veszélybe sodorhatja. Közben az USA már szankciókat fontolgat a nemrég bevezetett törvények miatt.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy grúz kormányt elítélő EU-s nyilatkozatnak Magyarország és Szlovákia tett keresztbe. Közben az országban százezrek tüntetnek a törvény ellen, a rendőrség könnygázzal és erőszakkal is oszlatta a tiltakozókat. Orbán Balázs pedig az EU-s országokat is hasonló rendelkezések elfogadására buzdította. A grúz törvényt nemrég az államfő vétózta meg, mert az alkotmányellenes, és szembe megy „minden európai normával”.

Nyitókép: MTI / EPA / David Mdzinarisvili

#Külföld#grúzia#georgia#szabadkőműves#szuverenitás#oroszország#Európa

Címlapról ajánljuk