Belföld

Magyarország és Szlovákia keresztbe tett a georgiai „külföldi ügynöktörvényről” szóló uniós nyilatkozatnak

rtl.hurtl.hu

2024. május 14. 10:02

A georgiai kormánypárt célja az orosz mintára írt törvénnyel egyes vélemények szerint az uniós csatlakozás szabotálása. 

Magyarország és Szlovákia megakadályozta azt a közös uniós nyilatkozatot, ami elítéli a georgiai (korábban grúziai) „külföldi ügynökökről” szóló ellentmondásos törvényjavaslatot, írta meg a Politico cikke alapján a 444.hu.

A lap szerint hiába próbálták meggyőzni a magyar kormány képviselőjét egy felpuhított szöveggel, az egységes állásfoglalás helyett valószínűleg Josep Borell, az EU külpolitikai főképviselője ad majd ki nyilatkozatot. A tbiliszi parlament keddi végszavazása előtt 12 uniós tagállam kérte Brüsszelt, hogy tisztázza, hogy a jogszabály veszélyezteti-e Georgia európai uniós csatlakozási törekvéseit, a tagsági tárgyalások esetleges felfüggesztéséhez vezet-e?

Szombaton hatalmas tömeg özönlötte el Georgia fővárosának utcáit, a zömében fiatalokból álló tüntetők az ország uniós csatlakozása mellett, az oroszbarát kormány ellen emelik fel szavukat már hetek óta. Tbilisziben azóta zajlik békés forradalom, amióta Irakli Kobakhidze Moszkva-barát kormányzata

a széles körű tiltakozások ellenére beterjesztette az orosz mintára készült, a „külföldi érdekeket szolgáló” civil szervezeteket megbélyegző törvényt.

A georgiai kormánypárt célja az orosz mintára írt törvénnyel egyes vélemények szerint az uniós csatlakozás szabotálása. A vitatott törvényjavaslat szerint a médiának, civil szervezeteknek és más nonprofit szervezeteknek „idegen hatalom érdekeit szolgáló szervezetként” kell regisztrálniuk, ha finanszírozásuk több mint 20 százaléka külföldről érkezik. EU-tisztviselők szerint a törvényjavaslat jelentős visszalépést jelenthet Tbiliszi uniós tagsági törekvésében. Az orosz mintára készült  törvényjavaslat korábbi változatát a kormánypártok tavaly nyújtották be, de a közfelháborodás közepette visszavonták. A kritikusok szerint a törvénytervezet olyan eszközt ad az oroszbarát kormányzat kezébe, amilyet Vlagyimir Putyin orosz elnök használt hatalma megszilárdítására, az ellenzék szétverésére, civil szféra és a kormányzattól független intézmények ellehetetlenítésére.

Nyitókép: A „külföldiügynök-törvény” ellen tüntetők nemzeti és európai uniós zászlókkal Tbilisziben 2024. május 13-án. A törvénytervezet alapján előírnák, hogy azok a szervezetek, amelyek anyagi eszközeinek több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi ügynökökként regisztráltassák magukat. – Fotó: MTI/EPA/David Mdzinarisvili

#Belföld#uniós csatlakozás#georgia#grúzia#ügynöktörvény#Európa

Címlapról ajánljuk