Külföld

A grúz államfő tényleg megvétózta a külföldi ügynökökről szóló törvényt

rtl.hurtl.hu

2024. május 18. 18:59

A grúz államfő szerint a külföldi ügynökökről szóló törvény alkotmányellenes, és szembemegy „minden európai normával”.

Georgia államfője szombaton bejelentette, hogy megvétózta az ország törvényhozása által elfogadott, vitatott „külföldi ügynökökről” szóló törvényt – adta hírül az MTI.

Szalome Zurabisvili elnök már korábban bírálta a kormányzó Georgiai Álom - Demokratikus Georgia kormánypárt által beterjesztett törvény elfogadását, csütörtökön pedig jelezte, hogy élni fog vétójogával. A grúz elnök szombaton azzal indokolta döntését, hogy

a törvény ellentétes az ország alkotmányával, és szembemegy „minden európai normával”.

A kormánypárt elegendő többséggel rendelkezik ahhoz, hogy felülbírálja Zurabisvili vétóját, és várhatóan ezt a következő napokban meg is teszi. Az ellenzék és nyugati diplomaták a törvény elfogadásával kapcsolatban korábban arra figyelmeztettek, hogy az hátráltatja a 3,7 millió lakosú köztársaság EU-csatlakozását.

Mint arról beszámoltunk, a grúz fővárosban, Tbilisziben április 15. óta ellenzéki és civil aktivisták demonstrációkat tartanak az orosz mintára készült, a „külföldi érdekeket szolgáló” civil szervezeteket megbélyegző törvény ellen, amit végül a tüntetések ellenére kedden elfogadtak. A tüntetések több alkalommal összecsapásokba torkolltak a rendfenntartókkal; a rohamrendőrök paprikasprayt és vízágyúkat vetettek be a parlament előtt tüntetők feloszlatására, verekedés is kitört a törvényhozás házában.


Nyitókép: A „külföldiügynök-törvény” ellen tüntetőket tartóztatják fel rendőrök Tbilisziben 2024. május 13-án. A törvénytervezet alapján előírnák, hogy azok a szervezetek, amelyek anyagi eszközeinek több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi ügynökökként regisztráltassák magukat. Fotó: MTI / AP / Zurab Cercvadze

#Külföld#Szalome Zurabisvili#georgia#grúzia#elnök#államfő#vétó#külföldi ügynök#törvény

Címlapról ajánljuk