EUEurópa

Az EU figyelmezteti Putyint: ne használja fel a moszkvai terrortámadást az ukrajnai háború még pokolibbá tételére

rtl.hurtl.hu

2024. március 25. 15:11

Az EU aggódik, hogy Vlagyimir Putyin ürügyként használná a moszkvai terrortámadást arra, hogy tovább eszkalálja a háborút Ukrajnában.

Figyelmeztette az Európai Unió Vlagyimir Putyin orosz elnököt: ne használja a moszkvai terrortámadást ürügyként arra, hogy még intenzívebbé tegye a háborút Ukrajnában, amely már így is pokoli az ott élőknek, írja a Euronews.

Az Európai Bizottság szóvivője hétfőn arról beszélt: az EU „természetesen aggódik” az orosz tisztviselők állításai miatt, akik arról beszélnek, hogy Kijevnek köze lehetett a pénteki terrortámadáshoz. A koncertteremben elkövetett mészárlás során legalább 137 embert öltek meg és 180-an sebesültek meg. A támadást egy Iszlám Államhoz (ISIS) tartozó csoport vállalta magára, de az orosz vezetés szerint Ukrajnáig érnek a szálak.

Peter Stano most azt mondta: „Ezt visszautasítjuk. Nincs se jel, se bizonyíték arra, hogy Ukrajnának köze van a támadáshoz”. Hozzátette: 

Felszólítjuk az orosz hatóságokat, hogy ne használják a moszkvai terrortámadást ürügyként, vagy motivációként arra, hogy növelje illegális agresszióját Ukrajna ellen,

vagy hogy ürügyet kovácsoljon belőle az orosz rezsim belföldi kritikusainak elnyomására”.

A támadás során a moszkvai Crocus City Hallba törtek be fegyveresek, és nyitottak tüzet a koncertre érkezett tömegre. Az ISIS szervezete az akció után az interneten közleményben vállalta magára a szörnyű támadást. Ezt az információt az amerikai titkosszolgálatok is megerősítették, ám Oroszország egyelőre nem jelezte, hogy eljutott volna hozzájuk az értesülés.

Putyin már szombati tévés beszédében is arról beszélt, hogy Ukrajnának lehet köze a támadáshoz, és azt állította, hogy a letartóztatott gyanúsítottak az ukrán határ felé menekültek. Az orosz rezsim kritikusai szerint Putyin arra használja a tragédiát és az orosz hatóságok kudarcát a támadás megakadályozásában, hogy cinikus módon Ukrajna ellen hangolja a közvéleményt.

Pedig az ISIS akciója előtt közvetlenül az USA figyelmeztette az orosz kormányt, hogy efféle támadástól kell tartaniuk.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már korábban tagadta a putyini vádakat. Azt mondta: Putyin azért nem szólalt meg egy teljes napig a támadás után, mert azon gondolkodott, „hogyan kösse össze azt Ukrajnával”. Korábban arról is beszámoltunk, hogy a támadás gyanúsítottjait vasárnap állították bíróság elé. A négy tádzsik férfi közül az egyik eszméletlennek tűnt, amikor betolták a tárgyalóterembe.


Korábban megrázó videót tett közzé az Iszlám Állam terrorszervezet a pénteki moszkvai tömegmészárlásról. Az egyik merénylő testkamerája rögzítette, ahogy a fegyveresek behatolnak a koncertterembe, és tüzet nyitnak az emberekre.


Szijjártó Péter levélben fejezte ki részvétét a támadás miatt Szergej Lavrovnak, Oroszország külügyminiszterének. Úgy fogalmazott: „Ez a bestiális támadás újfent bizonyítja, hogy a terrorizmus egy olyan súlyos globális kihívás, melynek leküzdéséhez széleskörű nemzetközi összefogásra van szükség. Magyarország készen áll arra, hogy a jövőben is hozzájáruljon a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelem fokozásához".

Orbán Viktor az X-en (korábban Twitter) reagált a terrortámadásra. A miniszterelnök részvétét fejezte ki az orosz népnek a „Moszkva közelében történt szörnyű terrortámadás” után, hozzátéve, hogy „imádkozunk az áldozatok családjaiért”.

Nyitókép: MTI / EPA / Szputnyik / Mihail Mecel

#Európa#eu#szóvivő#vlagyimir putyin#isis#moszkvai terrortámadás#beszéd#orosz-ukrán háború#ukrajna#európai bizottság#terror

Címlapról ajánljuk