EUEurópa

Sophie in 't Veld: Orbán Viktor sem lesz örökké hatalmon, a jövő fényesebb lesz

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 19. 17:27

Sophie in 't Veld holland EP-képviselő, az Európai Parlament Pegasus-vizsgálóbizottságának (PEGA) tagja az RTL kamerája előtt bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, az Európai Parlament (EP) múlt hét szerdán jóváhagyta a szerkesztőségek függetlenségét biztosító új európai médiatörvényt. Az új uniós jogszabály – amit kifejezetten a magyarországi médiaviszonyok miatt is írhattak – egyebek mellett kötelezi majd az uniós tagországok kormányait, hogy jobban védjék a médiát a rosszindulatú beavatkozásokkal szemben, és tiltsák az újságírók elleni kémprogramok használatát.

Sabine Verheyen német néppárti képviselő, a törvényjavaslat benyújtója nem sokkal a szavazás előtt azt mondta, hogy a törvény lehetővé teszi a média függetlenségét az olyan államokban, ahol erősebb az állam befolyása. Verheyen szerint az EP azt reméli, hogy a törvény teljes tilalmat vezet be a kémszoftverek újságírók elleni használatára, válaszul azokra a jelentésekre, amelyek szerint Magyarországon, valamint Görögországban, Lengyelországban és Spanyolországban is a titkosszolgálatok a kormánykritikus újságírók eszközeire olyan kémprogramokat telepítettek, mint a Pegasus és a Predator.

A törvényt nem minden tagállam üdvözölte, Franciaország, Olaszország, Málta, Görögország, Ciprus, Svédország és Finnország mentességet kért kémprogramok használatát szigorító passzus alól. Arra hivatkoztak, hogy nemzetbiztonsági fenyegetés esetén a közbiztonság érdekében joguk lehessen lehallgatni a riporterek és forrásaik között folyó beszélgetéseket.

Sophie in 't Veld holland EP-képviselő, az Európai Parlament Pegasus-vizsgálóbizottságának (PEGA) tagja üdvözölte a kémprogramokkal kapcsolatos új korlátozásokat, de figyelmeztette az Európai Bizottságot, ne engedje, hogy az uniós kormányok továbbra is aláássák a média szabadságát és az újságírók jogait.

Sok olyan kormány van az Európai Unión belül, amely nem szereti, ha ellenőrzik őket

– mondta a holland EP-képviselő kedden a parlamentben.

Sophie in 't Veld, a PEGA tavaly májusi zárójelentésének benyújtója az RTL Híradónak azt nyilatkozta kedden Brüsszelben kedden, az EP-ülés szünetében, hogy semmi jelét nem látja annak, hogy az elmúlt egy évben Magyarországon változott volna a kormány hozzáállása a kémszoftverek használatával kapcsolatban. Sophie in 't Veld alapvetően aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Európai unió más országaiban is hasonló a helyzet.

Nemcsak Orbán Viktor szereti, ha rendelkezésére áll ez a kis játékszer, hanem más kormányfők is. Nem akarják betiltani, nem akarnak transzparenciát, azt akarják, hogy kedvükre használhassák. Ez pedig lehetőséget nyújt számukra a visszaélésekre, mint az Magyarország vagy Lengyelország, Görögország esetében is láttuk

– fogalmazott a centrista Renew képviselőcsoport tagja az RTL Híradó kérdésére.

Sophie in 't Veld elmondta, hogy továbbra is figyelemmel kíséri a Pegasushoz hasonló kémprogramok titkosszolgálati, kormányzati felhasználását, a visszaélésekkel kapcsolatos híreket, noha a PEGA biztottság a zárójelentés elkészülte után feloszlott. Lengyelországban például épp megalakult egy parlamenti bizottság, ami az előző kormányzat idején történt visszaélésekkel foglalkozik, ennek munkájába is besegítenek a PEGA tagjai, de figyelik a folyamatban lévő, bírósági szakba jutott ügyeket is, remélve, hogy a téma nem kerül le egyhamar terítékről. A holland politikus megemlítette azt is, hogy a Pegasus-ügy az Egyesült Államokban is hullámokat vert, nemzetbiztonsági kockázat miatt tiltólistára kerültek olyan európai cégek, amelyek egyebek mellett magyar kapcsolatokkal is rendelkeznek.

Az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak vannak arra eszközei, hogy nyomást gyakoroljon azokra a kormányokra, amelyek nem vetik alá magukat az új uniós médiatörvény szabályozásainak, és nem korlátozzák a Pegasushoz hasonló kémprogramok használatát, hangsúlyozta Sophie in 't Veld. A gond az, hogy az Európai Bizottság nem szívesen konfrontálódik a nemzeti kormányokkal, az EP-nek viszont nincs közvetlen szankciós lehetősége. „Részünkról a jogállamisági eljárás a leghatékonyabb eszköz a kémprogramokkal kapcsolatos kormányzati visszaélések kordában tartására, és ha rajtam múlik, az Európai Bizottságra is nyomást fogunk gyakorolni a törvények betartatása érdekében” – mondta a képviselő, hozzátéve, hogy a közelgő EP-választások eredményétől függetlenül erre nagy hangsúlyt helyeznek majd.

Újságírói kérdésre válaszolva Sophie in 't Veld bírálta Orbán Viktort is, amiért kormányzása alatt a magyar uniós kapcsolatok történelmi mélypontra kerültek, beleértve a Magyarország ellen indított jogállamisági eljárást is. A holland politikus emlékeztetett arra, hogy Magyarország annak idején szövetségesként csatlakozott az Európai Unióhoz, és a magyar emberek megérdemlik, hogy országuk továbbra is tagja legyen ennek a szövetségnek.

Sophie in 't Veld ugyanakkor bizakodó volt Magyarország uniós jövőjével kapcsolatban. Mint mondta, tisztában van vele, hogy rengeteg magyar ember nem támogatja Orbán Viktort és politikáját, és hogy emiatt rengeteg okos és jó ember hagyta el az országot.

Lehet, hogy Orbán Viktor most nyeregben érzi magát, de meggyőződésem, hogy nem lehet stabil gazdaságot működtetni korrupcióra és autoriter módszerekre alapozva. Az ilyen rendszerek bukásra vannak ítélve, mert ez nem fenntartható

– fogalmazott, hozzátéve, hogy ezt a gazdasági összeomlást nem Orbán Viktor és az ő politikai gazdasági körei szenvednék meg, hanem a magyar emberek.

Hadd mondjak valami nagyon személyeset. Az uniós politikában töltött harminc évem alatt számomra az EU 2004-es bővítése volt a legmeghatározóbb pillanat. Sokan vélekedtek úgy, hogy Magyarországnak semmi keresnivalója az EU-ban. Nekik velem kellett megküzdeniük. Tudom, hogy Magyarország honnan jött és hogy más országok honnan jöttek. Tényleg el kell fogadnunk, hogy mindaz a munka amit a csatlakozásba fektettünk hiábavaló volt? Nem, ezt nem fogadhatjuk el.

Sophie in 't Veld szerint Magyarországon jobbra fordulnak majd a dolgok:

Orbán Viktor sem lesz örökké hatalmon. Senki nem él örökké, főképp nem politikai értelemben. A jövő fényesebb lesz. Vállt vállnak vetve kell ezért küzdenünk a magyarokkal, azokkal is, akik nem osztják a mi politkai nézeteinket. Mi egy család vagyunk és közös értékeket képviselünk.

Nyitókép: Európai Parlament

#Európa#pega#pegasus-botrány#Pegasus kémszoftver#európai parlament#Sophie in 't Veld#orbán viktor#magyarország#médiatörvény#ma

Címlapról ajánljuk