Belföld

Több mint 80 millió forintért vesz földeket Orbán Viktor apja

rtl.hurtl.hu

2024. március 7. 4:58

Összesen hét földterületet, mintegy 30 hektárnyi szántót vásárolna meg Orbán Viktor miniszterelnök apja Alcsútdobozon csaknem 84 millió forintért. A kiszemelt területek közül a legdrágább közel fekszik ahhoz a hatvanpusztai birtokhoz, amelyen az elmúlt években több milliárd forintból építettek fel egy hatalmas majorságot.

Összesen 83,7 millió forintért vásárol földeket Alcsútdobozon Orbán Győző, a miniszterelnök apja.

Két szerződéssel a következő hét helyrajzi számmal rendelkező területet szerezné meg:

  • Alcsútdoboz 0108/16 – 9 hektár – 25,2 millió forint
  • Alcsútdoboz 070/3 – 921 négyzetméter – 248 ezer forint
  • Alcsútdoboz 070/4 – 921 négyzetméter – 248 ezer forint
  • Alcsútdoboz 070/5 – 4 hektár – 11,7 millió forint
  • Alcsútdoboz 070/6 – 8 hektár – 22,7 millió forint
  • Alcsútdoboz 070/7 – 6 hektár – 16,4 millió forint
  • Alcsútdoboz 070/8 – 2 hektár – 7,2 millió forint

Az összes földterület szántóként van nyilvántartva, az első pedig a hatvanpusztai családi birtoktól nem messze helyezkedik el. (A hivatalosan Orbán Győző tulajdonában álló majorság nem szomszédos közvetlenül, közbeékelődik 1-2 földterület, de a távolság nagyjából egy-két kilométer lehet.) A többi hat szántó Alcsútdoboz nyugati részén található Vértesboglár felé. A tranzakcióról korábban a Szabad Európa is írt.

A szerződések a földügyletekre vonatkozó szabályoknak megfelelően csak akkor érvényesek, ha az illetékes hatóság jóváhagyja azokat. Ha például a szomszédos földtulajdonosok közül valaki élne az elővásárlási jogával, akkor neki kell eladni a területet.

Orbán Győző a szerződésekben arról is nyilatkozik, hogy a birtokában lévő földtulajdonok nagysága összességében nem lépi át a törvényben rögzített 300 hektárt. A földek egy részét egyébként bérleti szerződéssel a KLIL Farm Kft. használja, az erről szóló megállapodás egészen 2029. december 31-ig érvényes. A hatvanpusztához közel eső területet pedig a TaziFarm Kft. használhatja majd ugyanúgy 2030-ig. Ez a cég annak a Szabadhegy családnak az érdekeltségébe tartozik, amelyről a hvg360 írta meg, hogy Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter üzlettársai.

A hatvanpusztai családi birtok tavaly májusban bővült 25 hektárral: a Szabad Európa cikke szerint a miniszterelnök apja három szomszédos földterületet vásárolt meg összesen 68 millió forintért. A földvásárlásoknál akkor is és most is Vörös József volt Orbán Győző jogi képviselője.

Hatvanpusztát milliárdokból építették fel

A 19. században József nádor által létrehozott birtok rekonstrukciója becslések szerint nagyjából 11,5 milliárd forintba kerülhetett. Korábban felmerült, hogy Orbán Viktor kormányfő munkamegbeszéléseket is tart az apja tulajdonában lévő Hatvanpusztán, ezért tavaly megkerestük az Állami Számvevőszéket (ÁSZ), hogy ez nem minősül-e tiltott párttámogatásnak. Az ÁSZ válaszában azt írta: „A kérdésében megjelölt tárgyban sem az ellenőrzések során, sem azóta nem került az Állami Számvevőszék birtokába olyan adat és információ, amely arra utalna, hogy a Fidesz- Magyar Polgári Szövetség mint párt ingyenesen használná az adott ingatlant.” Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtósa fake news-nak nevezte azt az értesülést, hogy a miniszterelnök Hatvanpusztán folytat munkamegbeszéléseket.


A mostani földvásárlásról megkérdeztük Havasi Bertalanon keresztül Orbán Győző álláspontját is, de kérdéseinkre nem érkezett válasz.

A miniszterelnökhöz közeli nagybirtokosok Fejér megyében

Fejér megyében egyébként óriásira nőtt az Orbán és Tiborcz családhoz köthető birtokok nagysága: Ángyán József volt államtitkár 2015-2016-os tanulmánya szerint összesen több mint 490 hektárnyi föld került Tiborcz István, az apja, valamint a testvére tulajdonába, ezekért pedig a nyilvános földárveréseken 569 millió forintot ajánlottak. A földek után jelentős agrártámogatás is jár, a Tiborcz család eddig összesen több mint egymilliárd forinthoz jutott a Vidékfejlesztési Programból.

A Fejér megyei Csabdin található egyébként az a Tükröspusztaként ismertté vált birtok, amelyben Tiborcz Istvánnak, valamint apjának és testvérének is volt tulajdonrésze. Sőt mint ahogyan azt korábban az rtl.hu megírta, Tiborcz Sándor István a birtokhoz vezető utat is megvásárolta.

Hozzászólna?

 

Nyitókép: Orbán Viktor édesanyja, Orbán Győzőné és édesapja, Orbán Győző 2018. május 10-én az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol újra miniszterelnökké választották Orbán Viktort – Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#orbán viktor#orbán győző#alcsútdoboz#földvásárlás#szántó#ma#hatvanpuszta

Címlapról ajánljuk