Belföld

A családi birtokhoz vezető utat is megvette Tiborcz István apja

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2022. március 29. 9:40

Tiborcz Sándor István, a miniszterelnök vejének apja megvásárolta az államtól azt az utat, amely az Orbán Ráhel esküvőjének is helyszínt adó családi birtokra vezet – derült ki az rtl.hu által megismert szerződésből. A családot korábban zavarták az újságírók, de most már kellő távolságban tarthatják a kíváncsiskodókat: az adásvétellel ugyanis szinte teljesen elzárták a külvilágtól a Tükröspusztaként is ismert területet.

Magánterület, behajtás csak engedéllyel 

– ez a figyelmeztetés és egy több méter magas kapu fogadja azokat, akik a Csabdi határában lévő útról megpróbálnak lekanyarodni a Tiborcz család tulajdonában lévő birtokra. Az oda vezető, nagyjából 2 kilométer hosszú (a földhivatali lap szerint 37 ezer négyzetméteres) útszakasz néhány évvel korábban még állami tulajdonban volt, ám 2017 őszén megvásárolta a miniszterelnök vejének apja 15,8 millió forintért. 

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő elektronikus árverést hirdetett, licitálni csaknem három napon keresztül lehetett, ám feltehetően nem volt nagy az érdeklődés, mert az út végül kikiáltási áron kelt el.

Az adásvétellel szinte teljesen elzárták a kíváncsi szemek elől a Tiborcz család (Tiborcz Sándor István, Tiborcz István és Tiborcz Eszter) tulajdonában lévő, Tükröspusztaként is emlegetett tanyát, egy másik oldalról ugyanis szintén tiltó tábla – „Kutyákkal őrzött magánterület!” – fogadja az érkezőket. 

A birtok egyébként onnan is ismert, hogy itt rendezték a miniszterelnök lányának, Orbán Ráhelnek és Tiborcz Istvánnak az esküvőjét. Az eseményről tudósító újságírók az akkor még állami kézben lévő, saját használatú útnak minősülő szakaszon gyülekeztek volna, ám a 444.hu cikke szerint a biztonsági őrök lezárták az utat arra hivatkozva, hogy az privát terület. Akkor még nem volt az, azonban néhány évvel később valóban magánkézbe került.

„A násznép az ország egyik legkátyúsabb útján fogja megközelíteni a lakodalom helyszínét. A közvetlenül az érintett tanyához vezető úton semmiféle kátyúzás, állagjavítás nem történt” – fogalmazott az esküvő előtt Havasi Bertalan, a kormányfő sajtósa. 

Azóta viszont – legalábbis amíg belátható a szakasz – felújították az utat. A munkát a vásárlás után végezték el, az árverési hirdetményben ugyanis arra is kitértek, hogy a négy méter széles úttest rossz műszaki állapotban van.  

Az útszakasz belátható része

Lapunk Tiborcz István vállalatán, a BDPST Zrt.-n keresztül megkereste Tiborcz Sándor Istvánt is, akinek a válaszát kérésére teljes terjedelmében közöljük:

„Tájékoztatjuk, hogy a levelében említett útszakaszt az MNV nyilvános pályázata keretében vásárolta meg dr. Tiborcz Sándor István. A pályázatnak minden részlete transzparens módon elérhető az arra szolgáló hivatalos felületeken.

A korábban jelentősen elhanyagolt állapotú útszakasz több tükröspusztai ingatlannal határos. Az adásvételt követően saját költségből valósította meg a felújítását dr. Tiborcz Sándor István, 

az immáron magántulajdonban lévő felújított út pedig szívességi alapon továbbra is hozzáférhető.

Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy dr. Tiborcz Sándor István nem közszereplő, így a nyilvános gazdasági tevékenységén kívül eső, személyét érintő információk és adatok nem publikusak”.

A Tükröspusztától néhány kilométerre található egy másik birtok, amely Tiborcz-tanyaként vált ismertté, de már nincs a család tulajdonában: az ingatlant ugyanis – mint arról korábban a Magyar Hang beszámolt – eladták, ám Tiborcz István állítása szerint ennek nincs semmi köze ahhoz, hogy családjával Marbellára költözött.

„Szó sincs arról, hogy felszámolom a magyarországi érdekeltségeimet” – fogalmazott a lapnak a miniszterelnök veje, aki azt is elmondta, hogy csak átmenetileg települtek Spanyolországba.

 


Láthatatlan birtok

Tükröspuszta elszigeteltségét az új dróntörvény is segíti: a tavaly januárban életbe lépő változtatások következtében ugyanis öt és kilencven nap közötti elzárással büntethető, aki egy drónnal más lakását vagy az ehhez tartozó bekerített helyet megfigyeli és az ott történteket rögzíti. Ha a képeket meg is osztja a nagy nyilvánosság előtt, akkor egy évig terjedő szabadságvesztést is kaphat.


Tiborcz Sándor István korábban orvos szakértőként dolgozott Szombathelyen. Cége az ES Hungary, amely más néven egykor temetkezési és kegyeleti szolgáltatásokat nyújtott, ma viszont már „egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet” folytat. A cégadatok szerint az utóbbi években nem bonyolított jelentős forgalmat, az árbevétel 15-30 millió forint körül alakult. A vállalat székhelye Tükröspusztára van bejegyezve, ahol sokáig lovas klubot is üzemeltettek.

A miniszterelnök vejének apja az elmúlt években sikerrel szerepelt az állami földárveréseken, Ángyán József volt államtitkár összesítése szerint Fejér megyében több mint 170 hektárt szerzett meg 215 millió forintért. 

Nyitókép: A Tükröspusztára vezető út – Fotó: rtl.hu

#Belföld#tiborcz istván#tiborcz sándor istván#tükröspuszta#magyar nemzeti vagyonkezelő#út#ma

Címlapról ajánljuk