Belföld

Orbán Viktoron keresztül kérte Oroszország segítségét a volt szlovák miniszterelnök, meg is kapta

rtl.hurtl.hu

2024. március 19. 10:47

Azért kérte fel épp Orbánt közvetítőnek, mivel a magyar kormánynak közismert és közeli kapcsolatai vannak a Kremlhez. 

A 2020-as szlovákiai választásokon Magyarország és Oroszország közösen próbálta meg segíteni a szlovák kormány hatalmon maradását, mindezt Peter Pellegrini akkori szlovák miniszterelnök kérésére. A politikus ma az első számú esélyese a közelgő szlovák elnökválasztásnak – írta a VSquare.org egy európai ország hírszerzési dokumentumaira hivatkozva. 

A cikk szerint Peter Pellegrini négy éve arra kérte Orbánt, hogy segítsen neki elintézni egy hivatalos meghívást Moszkvába, azzal érvelve, hogy egy ilyen látogatás vonzó lenne a szlovák választók számára, és növelné a választási esélyeit. Azért kérte fel épp Orbánt közvetítőnek, mivel a magyar kormánynak közismert és közeli kapcsolatai vannak a Kremlhez. 

A hírszerzési anyagban konkrétan az szerepel, hogy Pellegrini azt mondta Orbánnak:

egy moszkvai meghívás segítene neki abban, hogy megnyerje a szlovákiai választásokat.

Az anyagból az is egyértelműen kiderül, hogy az orosz és a magyar kormány magas szintű megbeszéléseket folytatott Pellegrini hatalomban tartásának megsegítéséről.

Orbán Viktor végül Szijjártó Péteren keresztül üzent, majd Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök néhány nappal a szlovákiai parlamenti választások előtt fogadta is Pellegrinit Moszkvában. A hírszerzési anyag részletesen kitér az Orbán-kormány saját megfontolásaira is. Például, hogy azt is megvitatták az orosz féllel, hogy Magyarországnak is érdekében áll, hogy a Pellegrini vezette szlovák koalíció – benne Andrej Danko magyarellenes nacionalista pártjával – tovább kormányozzon.

Az érintettek közül csak a magyar külügyminisztérium reagált: „Ahogyan azt Szijjártó Péter elmondta, amennyiben a Külgazdasági és Külügyminisztérium olyan kérést kap, hogy segítsen más országok kapcsolatfelvételében vagy kapcsolattartásában, és az a kérés nem ellentétes a magyar nemzeti érdekekkel, akkor mindig segíteni szoktunk. Ezt hívják diplomáciának” – közölte Paczolay Máté külügyi szóvivő.

Szijjártó Péter a napokban nyíltan is beszélt arról, hogy rendszeresen közvetít európai vezetők és a Kreml között. 

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#orbán viktor#peter pellegrini#szlovákia#magyarország#oroszország#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk