Mutatunk egy fenséges spárgakrémleves receptet, készítsd el!
2025. május 19. 7:30
A spárga az egyik legizgalmasabb tavaszi zöldségünk: zsenge, mégis karakteres, és ha egyszer beleszeretsz, nincs visszaút. Egy baj van csak vele – sokan nem mernek nekiállni. Pedig egy isteni spárgakrémleves pofonegyszerűen elkészíthető, és olyan elegáns fogás, amit akár egy ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Ez a recept klasszikus német stílusban készül, sok-sok friss spárgával, selymes tejszínnel, némi csavarral a végén, ami garantáltan levesrajongóvá tesz!
Spárgakrémleves
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 750 g fehér spárga
- só
- 1 csipet cukor
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 200 ml habtejszín
- fehér bors
- frissen reszelt szerecsendió
- 2 evőkanál citromlé
Elkészítése:
- Mosd meg, hámozd meg, vágd le a fás végeit. A spárgaszárakat darabold fel, a csúcsokat külön tedd félre.
- Egy liter vízben forralj fel egy csipet cukrot és egy kevés sót. Dobd bele a héjakat és levágott végeket, és főzd 10 percig fedő alatt. Ebből lesz az alapleved, ami tele lesz ízzel!
- Szűrd le a főzővizet, majd ebbe tedd vissza a feldarabolt szárakat, és főzd őket kb. 10 percig. A spárgacsúcsokat csak az utolsó 5 percben add hozzá, hogy ne főjenek túl. Ha kész, szedd ki őket, a levet tedd félre.
- Egy lábasban olvaszd meg a vajat, szórd bele a lisztet, és kevergetve pirítsd világosra (ez lesz a habaráshoz hasonló rántás). Ezután fokozatosan öntsd hozzá a spárgalét és a tejszínt, miközben folyamatosan kevered, hogy ne csomósodjon. Forrald fel, majd főzd még 5 percig, hogy szépen besűrűsödjön.
- Sózd, borsozd, reszelj bele egy kis szerecsendiót, és ízesítsd a citromlével. Dobd vissza a főtt spárgadarabokat, melegítsd át – és már kész is!
Tipp: Ha igazán gazdag ízre vágysz, használj bio spárgát, főleg a héj kifőzéséhez. És ne főzd túl a héjakat – 10 perc bőven elég, különben keserű lehet az alaplé.
Fotó: Getty Images
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem