Mutatunk egy fenséges spárgakrémleves receptet, készítsd el!

rtl.hurtl.hu

2025. május 19. 7:30

A spárga az egyik legizgalmasabb tavaszi zöldségünk: zsenge, mégis karakteres, és ha egyszer beleszeretsz, nincs visszaút. Egy baj van csak vele – sokan nem mernek nekiállni. Pedig egy isteni spárgakrémleves pofonegyszerűen elkészíthető, és olyan elegáns fogás, amit akár egy ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Ez a recept klasszikus német stílusban készül, sok-sok friss spárgával, selymes tejszínnel, némi csavarral a végén, ami garantáltan levesrajongóvá tesz!

Spárgakrémleves

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 750 g fehér spárga
  • 1 csipet cukor
  • 50 g vaj
  • 50 g liszt
  • 200 ml habtejszín
  • fehér bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 2 evőkanál citromlé

Elkészítése:

  1. Mosd meg, hámozd meg, vágd le a fás végeit. A spárgaszárakat darabold fel, a csúcsokat külön tedd félre.
  2. Egy liter vízben forralj fel egy csipet cukrot és egy kevés sót. Dobd bele a héjakat és levágott végeket, és főzd 10 percig fedő alatt. Ebből lesz az alapleved, ami tele lesz ízzel!
  3. Szűrd le a főzővizet, majd ebbe tedd vissza a feldarabolt szárakat, és főzd őket kb. 10 percig. A spárgacsúcsokat csak az utolsó 5 percben add hozzá, hogy ne főjenek túl. Ha kész, szedd ki őket, a levet tedd félre.
  4. Egy lábasban olvaszd meg a vajat, szórd bele a lisztet, és kevergetve pirítsd világosra (ez lesz a habaráshoz hasonló rántás). Ezután fokozatosan öntsd hozzá a spárgalét és a tejszínt, miközben folyamatosan kevered, hogy ne csomósodjon. Forrald fel, majd főzd még 5 percig, hogy szépen besűrűsödjön.
  5. Sózd, borsozd, reszelj bele egy kis szerecsendiót, és ízesítsd a citromlével. Dobd vissza a főtt spárgadarabokat, melegítsd át – és már kész is!

Tipp: Ha igazán gazdag ízre vágysz, használj bio spárgát, főleg a héj kifőzéséhez. És ne főzd túl a héjakat – 10 perc bőven elég, különben keserű lehet az alaplé.

Fotó: Getty Images