Tojásfőzési tippek húsvétra – Rácz Jenő séf tuti receptje
2025. április 7. 13:00
A tojás az egyik legváltozatosabb alapanyag, amely reggelitől desszertig sokféle ételhez elengedhetetlen. Ismerd meg a legjobb technikákat a főtt, lágy vagy buggyantott tojás készítéséhez, és próbáld ki a tojás nélküli tiramisu receptet!
Főtt tojás és lágy tojás készítése
A főtt tojás elkészítése egyszerű, de az időzítés kulcsfontosságú. Akár főtt, akár lágy tojásokat készítünk, a tojásokat mindig hideg vízbe helyezzük, hogy a tojások egyenletesen melegedjenek át. A vízhez egy csipet sót is adhatunk, ami segít elkerülni a tojáshéj megrepedését. A főtt tojást forrástól számítva 8-10 percig főzzük. A lágy tojás esetében ez az idő mindössze 4-5 perc.
TIPP: Fontos, hogy a tojásokat főzés után hideg vízbe tegyük, így könnyebben megpucolhatók.
Buggyantott tojás: Profi technika egyszerűen
A buggyantott tojás elkészítése egy kis gyakorlatot igényel, de megéri az erőfeszítést. Egy lábasban forralj vizet. Ha felforrt, vedd lejjebb a hőmérsékletet, hogy a víz épphogy csak „gyöngyözzön”. Adj hozzá egy evőkanál ecetet, majd kanállal keverj örvényt a vízbe. Üsd a tojást egy kis tálkába, majd óvatosan engedd az örvény közepébe. 3-4 perc főzés után tökéletes buggyantott tojást kapunk.
Rengeteget tanulhatunk a séfektől már, Rácz jenő most külön nektek készült egy egyszerű tanáccsal. Így készül a buggyantott tojás:
+ 1 TIPP: Húsvéti tojás díszítése
A húsvéti tojás díszítése remek közös program a család számára. Használhatunk természetes anyagokat, például hagymahéjat vagy céklát, de a festékek és matricák is népszerűek. Az elkészült húsvéti tojások nemcsak szép dekorációk, hanem ajándéknak is kiválóak.
A tojás sokoldalú alapanyag, amely szinte minden konyhában megtalálható. Akár főtt tojás, buggyantott tojás, lágy tojás elkészítéséről, akár húsvéti tojás díszítéséről vagy tojásmentes desszertek alkotásáról van szó, a lehetőségek tárháza végtelen. Próbáld ki a fent említett recepteket és technikákat, hogy még változatosabbá tedd az étkezéseidet!
Húsvéti recept tojás nélkül: Tiramisu
Sokan nem fogyasztanak tojást, ezért a tiramisu tojás nélküli változata egyre népszerűbb. Az eredeti tiramisu recept tojás nélküli verziójához mascarponét, tejszínt, kávét és babapiskótát használunk. A krémhez keverd össze a mascarponét és a felvert tejszínt, majd rétegezd a kávéba áztatott babapiskótával. Hűtőben pihentetve az ízek tökéletesen összeérnek.
A tojásmentes ételek ideálisak allergiások vagy vegán étrendet követők számára.
Fotók: Freepik