Életmód

Íme 6 tuti tipp, amivel gyerekjáték a tojáspucolás

rtl.hurtl.hu

2024. március 29. 4:40

A főtt tojás remek alapanyag, egészséges és fehérjedús, ráadásul húsvét közeledtével sokak asztalára kerül. Azonban a pucolása gyakran ideges szentségelésbe csap át, amikor a tojás fele ráragad a héjára. De van remény, szerencsére ma már számos módszer létezik arra, hogy könnyedén megszabaduljunk a makacs tojáshéjtól. Mutatunk néhány tippet, amelyek segítségével egy kicsit nyugodtabban telhetnek az ünnepi előkészületek.

A főtt tojás pucolásával el lehet bíbelődni, ráadásul igazán idegőrlő és frusztráló tud lenni, amikor a héjával együtt a fehérje is leválik. Ám létezik néhány módszer, amely azt ígéri, úgy kiugrik a tojás a héjából, mint mi a bőrünkből örömünkben. Íme a fekete öves tojáspucolók  legjobb tanácsai.

1. Fújd ki a tojást a héjából

Egyszerűen muszáj volt a legnehezebb módszerrel kezdeni a felsorolást, mert annyira jó. A tojás egyszerűen kifújható a héjából. Kicsi lyukat kell ejteni a tojás mindkét végére, majd egy erős fújással kiugrasztható a héjából. Az alábbi videóban megtekinthető az alig félperces művelet.

 

2. Tojáspucolás kanállal

Kicsit könnyedebb, és a tizedik tojás után talán tüdőkímélőbb módszer a kanalas megoldás. A tojás tetejét kell megtörni, onnan leválasztani a héjat, majd a résen bedugva a kanalat könnyen már könnyen lefejthető a fehérje. Kicsit pepecsebb meló, mint a fújós, de nem sokkal.

 

3. Így pucoljunk egyszerre több tojást 

Ha sietünk, vagy csak egy kisebb hadsereget várunk húsvétra vendégségbe, vagy csak gyorsan össze akarunk dobni egy jó tojáskrémet, akkor erre is van megoldás: pucoljunk egyszerre több tojást! Ehhez helyezzük a tojásokat egy fedeles tálba, vagy befőttes üvegbe , engedjünk rájuk hideg vizet, még jégkockákat is tehetünk melléjük, majd rázzuk össze a lefedett edényt. Ha mindent jól csináltunk. a végén csak ki kell venned a tojáshéjat. Az itt látható videóban 5 tojás pucolását sikerül letudni kevesebb, mint két perc alatt. Na ezt múlja felül valaki.

4. Tojáspucolás pohárban

A fenti módszer üvegpohárral is működik, itt egy tojást tudunk fél pohár hideg vízbe helyezni. Miután jól összeráztuk, a héja szépen leválik majd a fehérjéről. Időben ez is a félperces kategória. 

 

5. Víz alatti tojáspucolás

A legjobb benne, hogy ehhez még segédeszközre sincs szükség, és még csak kupit sem csinálunk vele. Ez a legegyszerűbb és talán legősibb módja a tojáspucolásnak. Egyszerűen nyissuk meg a csapot, és folyó víz alatt kezdjük el pucolni a tojást. A víz segít leválasztani a tojásfehérjéről a héjat, ami könnyebben lehúzható lesz. Ha a vizet nem engedjük le, később felhasználhatjuk például a növényeink öntözésére is.

+1. Gyöngyöző vízben főzzük a tojást

Sokan hideg vízben kezdik el főzni a tojást, ám a forrásban lévő víz sokkal hatékonyabb lehet. Így ugyanis gyorsabban és egyenletesebben fő meg és könnyebben meghámozható lesz a tojásunk. A forró víz ráadásul meg is lazítja a héjat, így könnyebben leválik majd a főtt tojásról.

Nyitókép: Pexels

#Életmód#tojás#pucolás#főzés#húsvét

Címlapról ajánljuk