Medvehagyma-láz: 3 zseniális recept, amit imádni fogsz!

rtl.hurtl.hu

2025. március 25. 12:30

A tavasz egyik legizgalmasabb alapanyaga a medvehagyma, amely fokhagymás, friss ízével feldobhat számos ételt. Felhasználása rendkívül sokoldalú: készíthetünk belőle pesztót, leveseket, mártogatósokat, fűszervajat vagy akár olajat is. Nézzük meg, hogyan hozhatjuk ki belőle a legtöbbet!

Medvehagymapesztó – a klasszikus kedvenc

A medvehagymapesztó nemcsak gyorsan elkészíthető, de rendkívül ízletes is. Kiváló tésztákhoz, pirítóshoz vagy akár húsok mellé.

Medvehagyma-láz – zseniális receptek!

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 2 csokor friss medvehagyma (kb. 80–100 g)
  • 30 g pirított fenyőmag
  • 50 g Pecorino vagy Grana Padano sajt
  • 100 ml extra szűz olívaolaj
  • 1 teáskanál frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál tengeri só
  • pár csepp friss citromlé

Elkészítés:

  1. A medvehagymát alaposan mossuk meg, szárítsuk le és vágjuk apróra. A fenyőmagot egy száraz serpenyőben pirítsuk meg, majd törjük durvára. A sajtot reszeljük le.
  2. Az összes hozzávalót egy késes aprítóba tesszük, és simára dolgozzuk. Ha szükséges, adhatunk hozzá még olívaolajat.
  3. Az elkészült pesztót tiszta üvegbe töltjük, és egy kevés olajjal lefedjük, hogy ne oxidálódjon. Így akár hetekig eltartható a hűtőben.

Tavaszi medvehagyma krémleves

A friss medvehagyma tökéletes alapanyag egy könnyű, tavaszi krémleveshez. Az intenzív ízvilágot a tejszín és a burgonya lágyítja, így klassz előétel vagy könnyű vacsora lehet.

Medvehagyma-láz – zseniális receptek!

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 1 csokor medvehagyma (kb. 50 g)
  • 2 közepes méretű burgonya
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 750 ml zöldségalaplé
  • 100 ml főzőtejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A hagymát apróra vágjuk, majd vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát és a zöldségalaplevet, majd közepes lángon puhára főzzük.
  2. A medvehagymát csak a főzés végén adjuk hozzá, hogy megőrizze friss ízét és szép zöld színét.
  3. Az egészet leturmixoljuk, majd hozzáöntjük a tejszínt, és még egy percig forraljuk.
  4. Tálaláskor pirított kenyérkockákkal és friss medvehagymával díszítjük.

Medvehagymás vajas bagett

A házi készítésű medvehagymás vaj tökéletesen illik friss kenyérhez vagy grillezett húsokhoz.

Hozzávalók:

  • 100 g puha vaj
  • 1 csokor medvehagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • pár csepp citromlé

Elkészítés:

  1. A medvehagymát nagyon apróra vágjuk.
  2. A puha vajhoz keverjük, majd sóval, borssal és citromlével ízesítjük.
  3. Frissen fogyaszthatjuk vagy hűtőben tárolhatjuk.

Hogyan tároljuk a medvehagymát?

A medvehagyma sajnos gyorsan fonnyad, ezért érdemes frissen felhasználni. Ha hosszabb távon szeretnénk megőrizni, az alábbi módszerekkel tárolhatjuk:

Medvehagyma-láz – zseniális receptek!

  • Fagyasztva: Mossuk meg, szárítsuk meg, majd egészben vagy aprítva fagyasszuk le. Így akár fél évig is eltartható.
  • Olajban eltett pesztó: A pesztót olívaolajjal lefedve hetekig frissen tarthatjuk a hűtőben.

AJÁNLÓ: Még több medvehagymás recept - Így készítsd el a hollandok kedvencét, a stamppotot!

Fotók: Pexels