Európa
Európa2024. május 30. 10:49
Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Receptsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Hollandia kedvencét, íme a stamppot, azaz a holland tört krumpli.
A hollandoknál évszázadok óta közkedvelt étel a stamppot, amit elsősorban télen fogyasztottak. Mi azonban nem csak hűvösebb napokra ajánljuk ezt a kiadós egytálételt.
Hozzávalók
- 2 rúd rookworsten (füstölt kolbász)
- 1,5 kg burgonya
- 750 g kelkáposzta
- 2 medvehagyma
- 3 evőkanál vaj
- 450 ml tej
- Víz
- 2 babérlevél
- Csipetnyi reszelt szerecsendió
- Bors
- Só
Elkészítés
- Mossuk meg és daraboljuk fel a burgonyát, majd tegyük a babérlevelekkel egy fazékba és főzzük sós vízben 20 percig.
- Miután megfőtt a burgonya, öntsük le róla a vizet, és távolítsuk el a babérleveleket. Törjük össze a főtt burgonyát, majd adjuk hozzá a felmelegített tejet és kettő evőkanál vajat. Addig keverjük, amíg homogén nem lesz. Ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval.
- A kelkáposztáról távolítsuk el a szárakat, az esetleges barna leveleket, majd vágjuk vékony csíkokra. Aprítsuk fel a medvehagymát is.
- A harmadik evőkanál vajat melegítsük fel egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a hagymát és pirítsuk addig, amíg üveges nem lesz.
- Ekkor adjuk hozzá a kelkáposztát és egy kevés vizet, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd főzzük körülbelül 10 percig, amíg a káposzta megpuhul.
- Keverjük össze a burgonyával a kész káposztát, majd szedjük ki egy tányérra.
- Melegítsük fel a füstölt kolbászt, karikázzuk fel, majd helyezzük az étel tetejére. Mustárral tálaljuk.
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem