Miért kívánod az édességet? A „desszertgyomor” rejtélye

rtl.hurtl.hu

2025. március 19. 13:00

Evés után alig kapsz levegőt a jóllakottságtól, de ha valaki megemlíti a süti szót, te azonnal éhes leszel? Nem vagy egyedül! A „desszertgyomor” jelensége tudományosan is igazolt – és a magyarázat nem is olyan bonyolult, mint gondolnád.

Mi okozza a „desszertgyomrot”?

Lehet, hogy azt hiszed, a teltségérzet a gyomrodban dől el, de valójában az agyad játszik veled. Német kutatók nemrég felfedezték, hogy a cukor utáni sóvárgás az agyban, pontosabban a hipotalamuszban kezdődik. Ez az agyi terület felelős az éhség és a jóllakottság szabályozásáért, de egy meglepő csavarral: ugyanazok a neuronok, amelyek azt mondják, „most már elég volt az ételből”, de egyidejűleg édesség utáni vágyat is kiváltanak.

A jelenség evolúciós gyökerekkel bír: A természetben a cukor ritka kincs volt, amely gyors energiát biztosított, ezért az agyunk ráállt arra, hogy ha lehetőségünk adódik édes ételeket fogyasztani, ne mondjunk nemet. Ez az ősi ösztön viszont ma, a cukorral teli világunkban már könnyen túlevéshez és egészségtelen szokásokhoz vezethet.

Hogyan küzdhetsz meg az édesség utáni sóvárgással?

Ha gyakran érzed, hogy egyszerűen muszáj megenned valami édeset a főétkezések után, ne aggódj – van néhány trükk, amivel kontroll alatt tarthatod ezt a késztetést:

Miért kívánod az édességet? A „desszertgyomor” rejtélye

1. Cseréld le az édességeket okosan!

Ha már mindenképpen kell valami édes, válassz egészségesebb alternatívákat! Egy kocka étcsokoládé vagy egy marék bogyós gyümölcs tökéletesen kielégítheti a vágyat anélkül, hogy felesleges cukorral terhelnéd a szervezeted.

2. Rágózz!

A rágógumi rágása segíthet elnyomni az édesség utáni sóvárgást. Kutatások szerint a rágás akár 45 percen keresztül is csökkentheti az étvágyat, mivel jelzi az agynak, hogy már valamit fogyasztasz.

3. Élvezd, de kis adagokban!

Ha semmi nem elégíti ki az édesség utáni vágyadat, akkor inkább egy kis adaggal elégítsd ki a kíváncsiságod. Egy gombóc fagyi vagy egy mini sütemény teljesen rendben van, ha tudatosan, lassan élvezed az ízeket. Az adagok csökkentésével úgy érezheted, hogy nem kell teljesen lemondanod az élvezetekről.

4. Süsd meg otthon!

A saját készítésű desszertek nagy előnye, hogy te szabályozhatod, mi kerül bele. Próbálj ki egészségesebb alternatívákat, például cukor helyett mézet vagy gyümölcspürét, és használj teljes kiőrlésű lisztet a hagyományos helyett. 

Nem tanácsos, hogy a gyerekek minden nap édességet egyenek – figyelmeztetett a Reggeliben Dusa Fanny dietetikus. A cukor valóban függőséget okoz, amit még csírájában el lehet fojtani kis korban, ha a szülő megtanul alternatívákat kínálni a gyerekének: például olajos magvakat, gyümölcsöket. És mi van akkor, ha a szülő édességgel jutalmazza meg a gyerek viselkedését? Részletek a videóban. 

A kulcs az egyensúly!

A „desszertgyomor” sokunk életében jelen van, de tudatos választásokkal és apró trükkökkel elkerülheted, hogy az édesség utáni vágy túlevéshez vezessen. Egy kis odafigyeléssel élvezheted az ízeket úgy, hogy közben az egészségedet is megőrzöd!

Fotók: Freepik