Életmód

Farsangi fánk recept: Puha, foszlós és ellenállhatatlan!

rtl.hurtl.hu

2025. február 14. 16:00

A farsang nem telhet el a klasszikus farsangi fánk nélkül! Ha szeretnél egy igazán könnyen elkészíthető, levegős, foszlós fánkot sütni otthon, akkor ez a recept tökéletes választás. Megmutatjuk, hogyan készíthetjük el ezt a hagyományos farsangi finomságot!

Hozzávalók (kb. 12-15 darab fánkhoz):

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított élesztő)
  • 3 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál rum vagy pálinka (elhagyható, de segít, hogy ne szívja magába az olajat)
  • 5 dl olaj a sütéshez
  • Lekvár és porcukor a tálaláshoz

Farsangi fánk lépésről lépésre

1. Az élesztőt felfuttatjuk

Langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk 5-10 percig, amíg felfut és habos lesz.

2. A tésztát összeállítjuk

Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a porcukrot és a csipet sót. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, az olvasztott vajat és a rumot. Az egészet kézzel vagy dagasztógéppel sima, rugalmas tésztává dolgozzuk.

Farsangi fánk recept: Puha, foszlós és ellenállhatatlan!
Fánk gyúrása kézzel - macerás munka, de megéri beletenni a lelkünket

3. A tésztát kelesztjük

A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük, amíg duplájára nő.

4. A fánkok formázása

Lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk a fánkokat. A közepükbe egy kis mélyedést nyomunk az ujjunkkal. Ez segít, hogy a lekvárnak tökéletes helye legyen.

5. A második kelesztés

A kiszaggatott fánkokat letakarva még 20-30 percig kelesztjük, hogy igazán levegősek legyenek.

6. A fánkok sütése

Egy mély lábasban vagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat (kb. 170°C-ra). A fánkokat a mélyedéses felükkel lefelé helyezzük az olajba, és fedő alatt kb. 1 percig sütjük, majd megfordítjuk, és fedő nélkül is aranybarnára sütjük őket.

7. A tálalás

A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívják. Lekvárral díszítve és porcukorral meghintve tálaljuk.

Farsangi fánk recept: Puha, foszlós és ellenállhatatlan!
A tökéletes frissen sült farsangi fánkok

Tippek a tökéletes farsangi fánkhoz

  • Ne siettessük a kelesztést! A jól megkelt tészta lesz igazán levegős és puha.
  • Ne legyen túl forró az olaj! Ha túl gyorsan barnul, belül nyers maradhat a fánk.
  • A rum vagy pálinka nemcsak ízesít, hanem segít csökkenteni az olajfelszívódást.

A farsangi fánk elkészítése időigényes, de ha követjük ezeket az egyszerű lépéseket, garantáltan puha, foszlós és ínycsiklandó fánkokat süthetünk otthon.  

Ajánló: Ha esetleg nem farsangi fánkot, hanem csörögefánkot készítenél, kattints ide a receptért!

#Életmód#fánk#recept#sütés#farsang#konyha#gasztro#desszert#édesség