Életmód

Csörögefánk – klasszikus finomság, ami mindig telitalálat

rtl.hurtl.hu

2025. január 30. 12:15

A csörögefánk egy igazi kedvenc, amit a legtöbben farsangi édességként ismerünk, de tökéletes vendégváró finomság az év bármely szakában. Most megmutatjuk a legjobb csörögefánk receptet, amit garantáltan imádni fogtok!

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 ek porcukor
  • 2 ek rum
  • 5 db tojássárgája
  • 20 dkg tejföl
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 csipet só
  • ½ csomag sütőpor
  • Étolaj a sütéshez
  • Porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

  1. Egy nagy keverőtálba mérjük a lisztet, a sót, a sütőport és a porcukrot. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a rumot, a puha vajat és a tejfölt. A hozzávalókat dagasztókarral addig keverjük, amíg a tészta sima és egyenletes állagú nem lesz. Ezután lisztezett deszkára borítjuk, és letakarva 20 percig pihentetjük.
  2. A tésztát három egyenlő részre vágjuk, és mindegyik részt kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk. A jellegzetes csörögefánk formához derelyevágóval 3 cm széles szalagokat vágunk. A szalagok közepét hosszában bevágjuk, majd a két végüket megfogva spiráliformára feltekerjük.
  3. A formázott fánkokat bő forró olajban pár perc alatt aranybarnára sütjük. Az olajból kivéve papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felitassuk.
  4. A csörögefánkokat porcukorral megszórjuk, és lekvárral kínáljuk. Frissen az igazi, így érdemes rögtön fogyasztani.

TIPP: Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, tálald fahéjas porcukorral vagy egy kevés vanília krémmel.

Fotó: Meindert van der Haven/Getty Images

#Életmód#recept#gasztro#farsang#klasszikus#fánk#csörögefánk#desszert#édesség