Életmód

Szalagos farsangi fánk – klasszikus recept lépésről lépésre

rtl.hurtl.hu

2025. február 11. 9:30

A farsangi szezon egyik legkedveltebb finomsága a szalagos fánk. Ez a pillekönnyű, lekvárral töltött édesség nem hiányozhat egy farsangi mulatságról sem! Kövesd ezt a bevált receptet, és készíts otthon is tökéletes fánkokat! 

A fánk eredete és története

A fánk gyökerei az ókorig nyúlnak vissza. Már az ókori egyiptomiak és rómaiak is készítettek olajban sütött tésztákat, amelyeket mézzel vagy sziruppal édesítettek. A középkori Európában a fánk fogyasztása összekapcsolódott a farsangi időszakkal, amikor a nagyböjt előtt az emberek még egyszer bőségesen ettek, mielőtt megkezdődött volna a negyvennapos önmegtartóztatás.

Egyes történetek szerint egy tengeri kapitány anyja, Elizabeth Gregory készítette az első lyukas közepű fánkot, hogy fia és legénysége számára tartós és ízletes ételt biztosítson a hosszú utakra. A modern fánk története azonban leginkább a 19. századi Amerikához köthető. A holland telepesek hozták magukkal az "olykoek" nevű édességet, ami szó szerint "olaj süteményt" jelent. Ebből fejlődött ki az amerikai "doughnut" (fánk) kifejezés és maga a termék is.

A fánk népszerűsége az 1920-as években nőtt meg robbanásszerűen, amikor megjelentek az első fánkautomaták és tömeggyártási technológiák. A második világháború idején a Vöröskereszt fánkot osztogatott a katonáknak, ami tovább növelte az édesség népszerűségét. Európában, különösen Magyarországon és Németországban, a lekváros, szalagos fánk vagy a túrófánk a hagyományos változat, amelynek belsejét barack-, szilva- vagy erdeigyümölcs-lekvárral töltik meg.

Szalagos farsangi fánk – klasszikus recept lépésről lépésre

Hozzávalók (30 darabhoz):

  • 1 kg finomliszt
  • 2 tk só
  • 1,5 kocka friss élesztő
  • 400 ml langyos tej
  • 4 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • Reszelt citromhéj ízlés szerint
  • 2 ek rum
  • 8 tojássárgája
  • 125 ml repceolaj
  • Olaj a sütéshez
  • Baracklekvár a töltéshez
  • Porcukor a szóráshoz

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. Az élesztőt keverd el a cukorral és a langyos tejjel, majd hagyd pihenni, amíg felfut. A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a rumot, a tojássárgákat és a sót.
  2. Dolgozd össze a hozzávalókat, majd add hozzá az olajat, és dagaszd addig, amíg a tészta sima és rugalmas nem lesz. Takard le, és meleg helyen keleszd körülbelül egy órán át, amíg a duplájára nő.
  3. Lisztezett felületen oszd 80 g-os darabokra, majd formázz belőlük gömböket. Terítsd ki őket egy lisztezett kendőre, és hagyd további 30 percig kelni.
  4. Hevíts bő olajat, majd a megkelt fánkokat süssd ki benne aranybarnára mindkét oldalukon.
  5. Csepegtesd le őket, majd egy habzsák segítségével töltsd meg őket baracklekvárral. Tálald porcukorral meghintve.

Tipp: A tészta legyen selymes és lágy, de ne túl lágy! A sütéskor ügyelj rá, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert akkor nem alakul ki a fánk jellemző fehér pereme.

Ajánló: A csörögefánk egy igazi kedvenc, amit a legtöbben farsangi édességként ismerünk, de tökéletes vendégváró finomság az év bármely szakában. Itt megtalálod a legjobb csörögefánk receptet, amit garantáltan imádni fogsz!

Fotó: Getty Images

#Életmód#recept#fánk#szalagos fánk#gasztro#sütemény#desszert#édesség