Szalagos farsangi fánk – klasszikus recept lépésről lépésre
2025. február 11. 9:30
A farsangi szezon egyik legkedveltebb finomsága a szalagos fánk. Ez a pillekönnyű, lekvárral töltött édesség nem hiányozhat egy farsangi mulatságról sem! Kövesd ezt a bevált receptet, és készíts otthon is tökéletes fánkokat!
A fánk eredete és története
A fánk gyökerei az ókorig nyúlnak vissza. Már az ókori egyiptomiak és rómaiak is készítettek olajban sütött tésztákat, amelyeket mézzel vagy sziruppal édesítettek. A középkori Európában a fánk fogyasztása összekapcsolódott a farsangi időszakkal, amikor a nagyböjt előtt az emberek még egyszer bőségesen ettek, mielőtt megkezdődött volna a negyvennapos önmegtartóztatás.
Egyes történetek szerint egy tengeri kapitány anyja, Elizabeth Gregory készítette az első lyukas közepű fánkot, hogy fia és legénysége számára tartós és ízletes ételt biztosítson a hosszú utakra. A modern fánk története azonban leginkább a 19. századi Amerikához köthető. A holland telepesek hozták magukkal az "olykoek" nevű édességet, ami szó szerint "olaj süteményt" jelent. Ebből fejlődött ki az amerikai "doughnut" (fánk) kifejezés és maga a termék is.
A fánk népszerűsége az 1920-as években nőtt meg robbanásszerűen, amikor megjelentek az első fánkautomaták és tömeggyártási technológiák. A második világháború idején a Vöröskereszt fánkot osztogatott a katonáknak, ami tovább növelte az édesség népszerűségét. Európában, különösen Magyarországon és Németországban, a lekváros, szalagos fánk vagy a túrófánk a hagyományos változat, amelynek belsejét barack-, szilva- vagy erdeigyümölcs-lekvárral töltik meg.
Hozzávalók (30 darabhoz):
- 1 kg finomliszt
- 2 tk só
- 1,5 kocka friss élesztő
- 400 ml langyos tej
- 4 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- Reszelt citromhéj ízlés szerint
- 2 ek rum
- 8 tojássárgája
- 125 ml repceolaj
- Olaj a sütéshez
- Baracklekvár a töltéshez
- Porcukor a szóráshoz
Elkészítés lépésről lépésre:
- Az élesztőt keverd el a cukorral és a langyos tejjel, majd hagyd pihenni, amíg felfut. A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a rumot, a tojássárgákat és a sót.
- Dolgozd össze a hozzávalókat, majd add hozzá az olajat, és dagaszd addig, amíg a tészta sima és rugalmas nem lesz. Takard le, és meleg helyen keleszd körülbelül egy órán át, amíg a duplájára nő.
- Lisztezett felületen oszd 80 g-os darabokra, majd formázz belőlük gömböket. Terítsd ki őket egy lisztezett kendőre, és hagyd további 30 percig kelni.
- Hevíts bő olajat, majd a megkelt fánkokat süssd ki benne aranybarnára mindkét oldalukon.
- Csepegtesd le őket, majd egy habzsák segítségével töltsd meg őket baracklekvárral. Tálald porcukorral meghintve.
Tipp: A tészta legyen selymes és lágy, de ne túl lágy! A sütéskor ügyelj rá, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert akkor nem alakul ki a fánk jellemző fehér pereme.
Ajánló: A csörögefánk egy igazi kedvenc, amit a legtöbben farsangi édességként ismerünk, de tökéletes vendégváró finomság az év bármely szakában. Itt megtalálod a legjobb csörögefánk receptet, amit garantáltan imádni fogsz!
Fotó: Getty Images