Életmód

Így ellenőrizze, meddig ehető a maradék étel

rtl.hurtl.hu

2024. június 15. 13:42

Egyetlen rosszul megítélt étel is gyomorrontással, sőt akár veszélyes ételmérgezéssel is járhat. Meddig maradhat szobahőmérsékleten az étel? És a hűtőben? Egyáltalán hány fokos legyen a hűtő? Többször is újra lehet melegíteni a maradékot? És melyik étellel legyünk különösen óvatosak?

Alighanem mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy finom vacsora után a maradékok a hűtőszekrény mélyére kerülnek, és napokkal később azon tanakodunk, hogy vajon még elfogyaszthatjuk-e azokat. Egyetlen rosszul megítélt étel is gyomorrontással, sőt akár komolyabb betegséggel járhat, ezért elengedhetetlen, hogy ismerjük a maradékok tárolásának és fogyaszthatóságának alapvető szabályait.

A megmaradt ételek elfogyasztásával nemcsak pénzt takarítunk meg, hanem az ételpazarlás ellen is küzdünk. Ám kockázatokról sem szabad elfeledkezni, mivel a konyhapulton vagy tűzhelyen hagyott élelmiszerek könnyen a baktériumok prédájává váltak. Ha valaki nem megfelelően tárolta és melegítette fel a maradékokat, akkor akár életveszélyes ételmérgezésnek is kiteheti magát – magyarázza Primrose Freestone, a Leicesteri Egyetem munkatársa a The Conversation című tudományos lapban megjelent cikkében. A kutató ebben azt is elárulja, hogyan kerülhető el a baj.

Milyen gyorsan kell a maradékokat hűtőbe tenni vagy lefagyasztani?

A nagy melegben és magas páratartalom mellett különösen gyorsan elszaporodnak azok a baktériumok, amelyek az élelmiszerek megromlását okozzák: némelyikük száma akár 20 perc alatt megduplázódhat. A szakember szerint fontos, hogy

a maradékot a lehető leggyorsabban, legfeljebb két órán belül tegyük a hűtőbe vagy a fagyasztóba.

Az élelmiszerek ugyanis annál kevésbé biztonságosak, minél tovább maradnak 5 Celsius-foknál magasabb hőmérsékleten. Arra is ügyelni kell, hogy a maradék ételek le legyenek fedve, ebben segítségünkre lehetnek a fóliák és a légmentesen záródó fedelek. Ez azért fontos, mert a legtöbb kórokozónak oxigénre van szüksége a szaporodáshoz.

Mennyi ideig fogyaszthatók a hűtőben tárolt maradékok?

Az ételek frissességét befolyásolhatja a tárolási hőmérséklet és az élelmiszer típusa is: a húsételek például gyorsabban romlanak, mint a növényi alapúak. A szakember szerint a hűtőszekrényt 0 és 5 Celsius-fok közötti hőmérsékleten kell tartani, mivel ez gátolja az ételmérgezést okozó baktériumok elszaporodását. Ökölszabály szerint 

a megmaradt ételeket két napon belül el kell fogyasztani, így előzhető meg leghatékonyabban, hogy bármilyen baktérium megtelepedjen a hűtőben hagyott kajánkon. 

Ha tehát úgy látjuk, hogy egy bizonyos ételt nem fogunk két napon belül újra elővenni, akkor bölcsebb döntés lehet a fagyasztóba tenni. A maradékok ugyanis -18 Celsius-fokon lefagyasztva akár három hónapig is eltarthatók – jegyezte meg a szakember. 

Mi a legbiztonságosabb módja a maradékok újramelegítésének?

Ha újra felmelegítjük a maradékokat, ügyelnünk kell arra, hogy az étel minden része forró legyen, és belső hőmérsékletük elérje a 74 Celsius-fokot. A szószokat, pörkölteket, leveseket és mártásokat a legjobb, ha legalább három percig kevergetve forraljuk fel, elpusztítva a legtöbb baktériumot, ami megtelepedett az ételen.

Primrose Freestone szerint fontos, hogy ha valaki sütőben melegíti a maradékot, akkor tekerje fel legalább 163 Celsius-fokra, és várja meg türelmesen, amíg az étel teljesen átmelegszik. Hozzátette, a maradékok lassú tűzhelyen történő melegítése nem javasolt.

Többször is felmelegíthető a megmaradt étel?

A szakember szerint a maradékokat nem szabad többször felmelegíteni. Minden egyes alkalommal, amikor az étel felmelegszik és lehűl, eltelik elég idő ahhoz, hogy a káros baktériumok újra szaporodni kezdjenek.

Megjegyezte, az otthonról hozott vagy elviteles főtt ételekkel is vigyázni kell. „Ha melegen tárolta az autója hátsó ülésén, vagy több mint két órán át szobahőmérsékleten hagyta otthonában, akkor az ételmérgezés kockázatát jelentheti – különösen, ha már megérintette vagy részben megette” – magyarázta a Leicesteri Egyetem munkatársa. Hozzátette:

ha a vásárlástól számított két órán belül behűtjük, akkor az elviteles étel is biztonságosan felmelegíthető.

Persze vannak olyan kivételek, amelyeket még óvatosabban kell tárolni, a főtt rizsételek talán a legkockázatosabbak. A rizs nyersen tartalmazhatja a Bacillus cereus nevű, ételmérgezést okozó baktériumot, és bár ez a főzéskor elpusztul, a spórái túlélhetik a forrásban lévő víz hőmérsékletét is. Ha a rizst a főzést követő két-három órán belül nem hűtjük és fedjük le, a spórák baktériumokká fejlődhetnek, amelyek elfogyasztása ételmérgezési tüneteket okozhat, mint a hasmenés, görcsök és hányás.

A szakember megjegyezte, a főtt rizst legfeljebb egy napig lehet tárolni a hűtőben. Végezetül pedig: nem árt az érzékszerveinkre is hallgatni. Az illat, a szín és az állag mind árulkodó jelei lehetnek annak, hogy egy étel már nem fogyasztható. Ha kellemetlen szaga van, megváltozott a színe vagy állaga, akkor jobb, ha nem kockáztatunk, és inkább kidobjuk.

Így lehet egyszerre féláron vásárolni és küzdeni az ételpazarlás ellen

Perepelica Kirill a Munch társalapítója és Kazatsay Eszter a PENNY Magyarország kommunikációs vezetője mesélték el a Reggeliben, hogyan működik az app, amit az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem ihlett. De mit rejtenek a meglepetéscsomagok, és hogyan lehet használni az appot? Elmondják a lenti videóban.

Nyitókép: Getty Images

 

#Életmód#egészség#táplálkozás#étel#maradék#élelmiszer#fagyasztás#hűtőszekrény#romlott étel#romlott élelmiszer#ételmérgezés#rizs#gasztro

Címlapról ajánljuk