Életmód

Meglepő felfedezés: így védheti meg gyermekét a mogyoróallergiától

rtl.hurtl.hu

2024. május 28. 20:17

Csökkenti az allergia kialakulásának kockázatát, ha a gyerek már egészen kicsi kora óta fogyaszt bizonyos mogyorós ételeket – derül ki egy új kutatásból.  

Ha a gyerekeket csecsemőkortól ötéves korukig mogyorótermékekkel etetik a szüleik, az csökkenti a korai serdülőkorban kialakuló mogyoróallergia kockázatát – állítja egy új kutatás, melynek eredményeit a Guardian ismertette.

A EJM Evidence című szaklapban publikált tanulmányukban a tudósok 508 gyermek egészségügyi állapotát követték nyomon egészen tinédzserkorukig. A vizsgálat ideje alatt a gyermekek szabadon fogyaszthatták vagy kerülhették a földimogyorót, ezt belátásukra bízták. A kutatás megállapította:

azoknál a gyerekeknél, akik négy és hat hónapos koruk között rendszeresen ettek mogyoróvajat vagy mogyorós pufit, 13 éves korukra 71 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki az allergia, szemben azokkal, akik messziről elkerülték az ételt. 

Gideon Lack, a londoni King's College gyermekallergiával foglalkozó professzora a brit lapnak elmondta: a szülők óvakodnak attól, hogy már ilyen korán adjanak mogyorót a gyermekeiknek, holott ma már egyértelműen bizonyított: ez hosszú távon védelmet nyújtana az allergiával szemben. Megjegyezte, az ekcémás csecsemőknél nagyobb a kockázata a mogyoróallergia kialakulásának, ezért őket már négy hónapos koruktól ajánlott megismertetni ezzel az étellel.

A kutatók szerint ebben a korban a mogyoróvaj vagy a puffasztott mogyorós rágcsálnivaló az ideális, amint képesek lesznek elfogyasztani kisbabák a lágy ételeket. Azt javasolják, hetente háromszor, egy mokkáskanálnyi mogyoróvajat adjanak a csecsemőnek. Míg az apróra vágott földimogyorót a fulladásveszély miatt kerülni kell, a puffancsot a csecsemők számára fogyasztható péppé tudjuk őrölni, így ez is megoldás lehet.

Meglepő felfedezés: így védheti meg gyermekét a mogyoróallergiától
Kép: Getty Images

Segíthetne a megelőzésben

A mogyoróallergiások számra az elmúlt évtizedekben számos nyugati országban emelkedett: az Egyesült Királyságban ma már minden ötvenedik gyermeket érint, és évente körülbelül 14 ezer új esetet regisztrálnak. A gyerekek 20 százaléka idővel kinövi a betegséget, ám a többieknek a földimogyoró élethosszig tartó elkerülésével, az allergiás reakciótól való folyamatos félelemmel jár.

Az orvosok szerint ezzel az egyszerű változtatással a gyermekek étrendjében csak Angliában évente mintegy 10 ezer potenciálisan életveszélyes mogyoróallergiás esetet lehetne megelőzni, globálisan pedig ennek sokszorosát. Ha pedig megelőzni már nem lehet a betegséget, arra is hasznos lehet a korai mogyorófogyasztás, hogy korábban felismerjük az allergia jeleit, megkönnyítve annak kezelését.

Magyarországon is több ezer földimogyoró-allergiával küzdő gyermek él

Két éve jelentették be, hogy kiiktatják a magyarországi közétkeztetésből a földimogyorót, a dióféléket és a szezámmagot, amelyek súlyos allergiás reakciókat válthatnak ki egyeseknél. Erre azután került sor, hogy anafilaxiás sokk miatt rosszul lett, majd meghalt egy 6 éves mogyoróallergiás kisfiú egy újpesti iskolában.

Sokan gondolják úgy, hogy a súlyos allergiás reakció legfőbb tünete a bedagadt fej, száj, vagy a fulladás, de a szakember szerint ez nem mindenkinél van így. Csáki Csilla korábban az RTL Híradónak arról beszélt: több ezer földimogyoró-allergiával küzdő gyerek él köztünk. Hogy milyen allergiás tünetek esetén kell azonnal mentőt hívni, kiderül a lenti videóból:


Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Életmód#mogyoró#mogyoróallergia#allergia#földimogyoró#földimogyoró-allergia#egészség#étrend#egészséges táplálkozás#allergiás reakció

Címlapról ajánljuk