Életmód

Kerülni fogják a mogyoróféléket a közétkeztetésben, miután anafilaxiás sokk miatt meghalt egy kisfiú

rtl.hurtl.hu

2022. április 26. 17:51

Azt is szeretné elérni az allergiás gyerekeket segítő szervezet, hogy minden iskolában legyen adrenalininjekció.

Kiiktatják a hazai közétkeztetésből a földimogyorót, a dióféléket és a szezámmagot, amelyek súlyos allergiás reakciókat válthatnak ki egyeseknél.

A Telex azt írja, hogy idén januárban az AllerGéniusz Egyesület állt elő a javaslattal az után, hogy egy hétéves kisfiú életét vesztette, miután egy iskolai szülinapozáson a mogyorós tortából evett. Az egyesület most a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a legnagyobb közétkeztető cégtől, a Hungasttól kaptak hivatalos állásfoglalást arról, hogy nem szolgálnak fel olyan élelmiszereket, amelyek szándékosan tartalmazzák a fenti összetevőket. A cég azonban megjegyzi, hogy a legjobb szándék ellenére is előfordulhatnak olyan élelmiszerek, amelyek az allergiás reakciót keltő összetevőket nyomokban tartalmazzák.

Az AllerGéniusz Egyesület azt is javasolta, hogy minden oktatási intézményben legyen elérhető legalább két injekció anafilaxiás sokk esetére, és a tanárokat, illetve más dolgozókat is képezzék ki ezek helyes használatára.

Januárban egy hároméves kislány anyukája a Fókuszban beszélt arról, hogy még ő sem ehet mogyorót, mert ha megpuszilja gyermekét utána, attól is anafilaxiás sokkot kaphat. 

A Híradó riportja az anafilaxiás sokkba belehalt kisfiú esetéről:

Nyitókép: Creative Touch Imaging Ltd./NurPhoto via Getty Images

#Életmód#anafilaxiás sokk#közétkeztetés#allergia#mogyoró

Címlapról ajánljuk