Életmód

Receptre fogják felírni a mozgást az orvosok Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2024. május 14. 17:46

A magyarok 59 százaléka soha nem sportol, pedig a mozgás sok betegség megelőzésében szerepet játszik.

Receptre írhatják fel a mozgást a háziorvosok egy új programban, amit Révész Máriusz, a Miniszterelnökség Aktív Magyarországért felelős államtitkára jelentett be kedden.

A politikus az MTI tudósítása szerint elmondta: mindenki tudja, hogy az egészséghez mozgásra van szükség, de a statisztikák szerint mégsem mozognak az emberek. 

Abban bíznak, hogy szemléletváltás érhető el azzal, ha az orvos mondja, hogy mozogni kell.

Ismertette, hogy az Eurobarométer felmérése szerint a magyarok 59 százaléka soha nem mozog, 15 százalékuk pedig nagyon ritkán. Ehhez képest Finnországban mindössze 8, Svédországban 12, Szlovéniában 25, Csehországban pedig 26 százalék azok aránya, akik soha nem sportolnak.

A Mozgás receptre program mintájául szolgáló projekt Új-Zélandon indult el, majd Svédországban és több más államban is elterjedt. Révész szerint lehetőséget kaptak arra, hogy a népegészségügyi termékadó 10 százalékát a programra lehessen fordítani, ez 160 millió forintot jelent.

A program kezdeményezője, Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke szerint ismert tény az orvostudományban, hogy a mozgás több mint 30 betegség megelőzésében és kezelésében szerepet játszik, a cukorbetegség és a magas vérnyomás esetében a terápia kötelező része.

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

#Életmód#révész máriusz#háziorvos#testmozgás#recept#egészség#egészségügy#mozgás

Címlapról ajánljuk