Életmód

Ezek azok a kerti munkák, amiket még most haladéktalanul el kell végezni

rtl.hurtl.hu

2024. március 25. 13:42

Itt a tavasz, dagad a bimbó, rügyezik a gyümölcsfa. Ha kertes házban él, most jött el az idő arra, hogy nekikezdjen az elmaradhatatlan tavaszi munkálatoknak. Mutatjuk, mik azok a kerti munkák, amelyeket most kell elvégezni, és nem lehet halogatni.

Ébredezik a természet a szeszélyes tavaszi időben, a kertes házban élők ezt saját udvarukon is tapasztalhatják. Ideje hát több időt tölteni a kertben, és nekikezdeni azoknak a kerti munkáknak, amelyeket nem lehet halogatni, hanem még most, a tavasz elején meg kell csinálni.

David Domoney kertészeti szakértő nemrég az Independentnek arról beszélt: „meg kell bizonyosodnunk róla, hogy a kert készen áll a tavaszra: ez egy nagyszerű módja annak, hogy kimozduljunk, és élvezzük a kora tavaszi napfényt”. Szerinte ilyenkor különösen sok a tennivaló, és igazi öröm elvégezni a szükséges munkákat. Alább sorra vesszük, mit nem szabad semmiképp elfelejteni.

1. Gazolás

Ha virágokat szeretnénk ültetni, ha zöldségeket, a gazoláson mindenképp át kell esni, hogy egészséges legyen a kertünk. Domoney azt a tanácsot adja: a kapálással a kisebb, minden évben megjelenő gazokat lehet legyőzni, de ha mélyebbre nyúló, komolyabb példányokat találunk, akkor azokat kézzel, kerti ásóval kell gyökerestül kiszedni a földből.

2. A szerszámok előkészítése

Élezzük-hegyezzük meg szerszámainkat, ha pedig ez nekünk nem megy, kérjünk segítséget mástól. Az életlen ásókkal-kapákkal dolgozva könnyebben elfáradunk, valamint kevésbé vagyunk hatékonyak a kertben. Az eszközök karbantartása miatt pedig fontos, hogy ha végeztünk a kerti munkával, azonnal tisztítsuk meg őket.

3. A talaj előkészítése

Bizonyosodjunk meg arról, hogy a kert talaja készen áll arra, hogy egészséges, tápanyagban gazdag legyen a növények számára. Itt az ideje felhasználni a komposztot, amelyet az előző évben gyűjtöttünk. Érdemes a szétszórás előtt átszitálni, majd enyhén a talajba gereblyézni a komposztot.

4. Ültetés

Vannak zöldségek, amelyeknek melegebb talajra van szükségük: például a brokkoli, karfiol, paradicsom. Ezek magjait érdemes most, benti környezetben elültetni. Így nagyjából akkor növik majd ki a cserepeket, amikor már elég meleg lesz a kinti talaj az átültetéshez.

5. Esővíz gyűjtése

Már látjuk, hogy ismét szeszélyes, esős tavasz várhat ránk, így érdemes előkészíteni hordókat, vagy egyéb vízgyűjtőket az esővíz összegyűjtésére: nem tudni, mekkora szárazság vár ránk a nyáron, így jó, ha van tartalékunk a drága esővízből.

Tavalyi cikkünkben arról is írtunk: még márciusban kell elvetni a paradicsomot, a padlizsánt, a paprikát, a chilit, a cukkinit, a karalábét, a póréhagymát. Hogy nyárra virágos legyen a kert, márciusban gondoskodni kell a büdöske, kasvirág, pillangóvirág, rézvirág, törpe nebáncsvirág és az oroszlánszáj magjainak jó körülményeiről is. Arról is írtunk, milyen tanácsokat kell megfogadni, hogy gyönyörűen virágozzon a leander.

Nyitókép: Unsplash

#Életmód#kerti munka#kert#munka#tavasz#idő#zöldség#gyümölcs#ültetés#gaz#szerszám#talaj#eső

Címlapról ajánljuk