Életmód

Gyönyörűen virágzik majd a leander, ha megfogadjuk ezt a pár jó tanácsot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 8. 4:01

Rengeteg kertnek gyönyörű díszei a leanderbokrok, amiket a tavasz beköszöntével ezekben a napokban, hetekben kell téli álmukból felébreszteni. De nem mindegy, hogyan.

A mediterrán, szubtrópusi tájak burjánzó virágos cserjeféléje a leander, avagy babérrózsa (Nerium oleander), ami hazánkban is közkedvelt dísznövény. Miközben a Földközi-tenger országaiban az út mentén is vígan megél akár 2-3 méter magas virágzó falakat alkotva, mifelénk a leander fokozott törődést igényel: ha minél tovább életben és egészségben szeretnénk tartani, akkor érdemes nagyon odafigyelni a gondozására.

A Kárpát-medencében a téli hónapokban jóval hidegebb szokott lenni, mint azokban az országokban, ahol a pazar virágai miatt nagyon kedvelt leander eredetileg honos, ezért a növényszerető leandergazdák részéről fokozott éberséget kíván a fagysérülések elkerülése.

Ha imádja a leanderét, akkor ezekben a napokban érdemes megfogadni ezt a pár jó tanácsot
Lena Lowis brit festőnő 1878-as illusztrációja egy londoni kiadású botanikai kötetből – Kép: Florilegius/Universal Images Group via Getty Images

A klímaváltozásnak köszönhetően persze az utóbbi években mifelénk is egyre ritkábbak az igazán kopogós téli fagyok, így a hobbikertészek akár a szabadban is átteleltethetik leanderbokraikat – ehhez legjobb módszer, ha több réteg növényvédő vászonnal alaposan becsomagolják azokat.

A legbiztosabb persze így is az, ha télire egy erre a célra megfelelő, fagymentes, 2 és 10 Celsius-fok közötti hőmérsékletű (tehát nem fűtött), kellően világos helyiségbe – egy nagyobb előszobába, nyári konyhába, lépcsőházba, üvegezett balkonra vagy ablakos garázsba – viszik a leanderes dézsákat.

Jön a tavasz, de jönnek-e még fagyok?

Most, hogy már benne járunk a márciusban, érdemes fejben felkészülni az ősszel téliesített leanderbokrok kitelepítésére, figyelni az időjárás-előrejelzéseket. Ahhoz, hogy a mi klímánkon tényleg májustól ősz közepéig lelkesen hozza gyönyörű, fehér, sárga, rózsaszín vagy piros szirmú virágait, nem szabad elkapkodni a leander szabadba vitelét.

A szakértők szerint soha nem a naptárat kell nézni, hanem azt, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 15 fok körül legyen. Ha netalán még előfordulnak éjszakai fagyok, akkor se legyen hidegebb, mint mínusz 5 Celsius-fok. Ebből a szempontból március végétől április közepéig terjedő időszak szokott a legideálisabb lenni.

Ha imádja a leanderét, akkor ezekben a napokban érdemes megfogadni ezt a pár jó tanácsot
Masszív leanderfal Fuerteventura szigetén (Kanári-szigetek, Spanyolország) – Fotó: Soeren Stache/picture alliance via Getty Images

A tervezésbe azonban mostanság már bele kell kalkulálni, hogy a Föld sarkai fölött nagy magasságokban örvénylő gigantikus ciklon (amit az angol nyelvű szakirodalom polar vortex néven emleget) gyengülése miatt tavasszal is gyakran betörhetnek komoly fagyokat hozó sarkvidéki légtömegek a Kárpát-medencébe, így egy elhamarkodott kitelepítés miatt akár pórul is járhatunk. A meteorológusok szerint például idén március első felében pont egy erős lehűlés határozza meg hazánk időjárását, az ország sok részén erős éjszakai fagyokkal. 

Ezt figyelembe véve érdemes lehet akár áprilisig várni a leanderek kitelepítésével.

Ráadásul a szabadba kivitt leandernek nemcsak a hőmérséklet változásához kell hozzászoknia, hanem a megváltozott fényviszonyokhoz is. Ebből a szempontból érdemes a fokozatosság elvét betartani: bár a leander szereti a napfényt, az első napokban-hetekben inkább félárnyékos helyet jelöljünk ki számára, ahol védve van az erős déli naptól. Ahogy közelít a nyár, úgy válasszunk számára napfényes, de széltől és esőtől védett helyet a kertben. 

Ha mindezeket betartjuk, kedvenc mediterrán cserjénk dús virágzással hálálja majd meg a gondoskodást.

Nyitókép: Christoph Soeder/picture alliance via Getty Images

#Életmód#leander#kiültetés#tavasz#téliesítés#mediterrán#cserje#virág#kertészet#kertészkedés#gondozás

Címlapról ajánljuk