Életmód

Dús virágokkal hálálja meg a muskátli, ha márciusban ezt az pár dolgot elvégezzük

rtl.hurtl.hu

2024. március 6. 4:02

A muskátli az erkélyek legnépszerűbb növénye, mutatjuk, mire kell odafigyelni az ültetésnél, és a gondozásnál, hogy egész évben gyönyörűen virágozzon. 

A Dél-Afrikából származó muskátli a legnépszerűbb dísznövénye a virággal teli balkonoknak és erkélyeknek, hiszen nem túl igényes, és gondozása olyan egyszerű, hogy bárki elboldogul vele. Csak pár szabályt kell betartani, hogy egész évben csodaszép dísze legyen a háznak.

A muskátli ültetése

A minden kertészetben és barkácsboltban márciusban megjelenő muskátlipalántákat érdemes minél hamarabb, pár napon belül elültetni, lehetőleg minél nagyobb ládába vagy cserébe, hogy bőséges földmennyiség legyen, ez ugyanis elősegíti a virágzást. A palánták között hagyjunk nagyjából húszcentis távolságot, a földet – a legjobb a kifejezetten muskátliknak szánt virágföld – nem szabad nagyon lenyomkodni a gyökerek körül.

Muskátli ültetése és gondozása: így lesz csodaszép egész évben
Muskátli ültetése balkonládába. Fotó: GettyImages

Futómuskátlik ültetésénél a palántákat nem függőlegesen, hanem nagyjából hetvenfokos szögben megdöntve kell elültetni. Így elkerülhető, hogy a muskátli hosszú szárai megtörjenek a láda szélén.

A balkonládát vagy cserepet ne töltsük meg teljesen földdel, az a perem alatt három-négy centivel legyen, hogy könnyebben lehessen locsolni.

A muskátli szereti a napot

A muskátlik szeretik és bírják is a napfényt és a meleget, így napos, félárnyékos helyre kell ültetni, ahol jó a légmozgás – az északi fekvésű, árnyékos, hűvös helyeken nem fejlődnek jól. Emellett világos színű ládát vagy cserepet válasszunk a növénynek, mert az jobban visszaveri a napfényt, és nem forrósodik át. A futómuskátlik félnapi napfényt igényelnek, legjobb, ha csak délelőtt éri közvetlenül az erősen tűző nap.

A muskátli öntözése

Ültetés után bőségesen meg kell locsolni, majd rendszereseb adni kell vizet a muskátliknak, a földje ne száradjon ki, de oda kell figyelni arra, hogy az alja ne álljon a vízben. A nagyon meleg nyári napokon mindennap locsolni kell – különösen a futómuskátlikat, azokat akár napi kétszer is –, a legjobb este, vagy kora reggel.

Muskátli ültetése és gondozása: így lesz csodaszép egész évben
Muskátlik egy erkélyen. Napsütés, víz, és ilyen csodaszép lesz. Fotó:  DaLiu / GettyImages


Tápoldat muskátlihoz

Mivel tápanyagigényes virág, az ültetéstől számított egy-két hónap után heti rendszerességgel kell muskátlik számára készített tápoldatot adni a növényeknek, a futómuskátliknak pedig akár hetente kétszer is.

A muskátli gondozása

A muskátlik nem igényelnek különösebb gondozást. A folyamatos dús virágzás elérésére le kell tépni az elhervadt virágok szárát, valamint le kell szedni az elszáradt leveleket.

Hozzászólna?

 

Nyitókép: Muskátlik a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertban 2020. június 25-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

#Életmód#muskátli#ültetés#gondozás#virág#kertészkedés#erkély#ma

Címlapról ajánljuk