Életmód

Így kell metszeni a levendulát tavasszal – mutatjuk a tuti tippeket

rtl.hurtl.hu

2024. március 13. 4:03

A levendula az egyik legkedveltebb növény, szinte minden kertnek csodás dísze lehet a mediterrán örökzöld félcserje, amely lilás-kék virágaival nemcsak szép, de gyógy- és fűszernövényként is használható. Ám nagyon nem mindegy, mikor és hogyan metszük, egy rossz mozdulattal ugyanis tönkre is tehetjük az évelő növényt.

A levendula típusai

A kertekben alapvetően kétféle levendula ültetése lehetséges, az egyik a francia levendula, a másik az angol levendula. A francia levendula az elterjedtebb, évelő fajta, élettartama hosszú, akár 40-50 év is lehet és 80 cm magasra is megnő. Az angol levendula kevésbé elterjedt, illata markáns, télállósága közepes, és több öntözést igényel francia társánál.

Végzetes lehet a levenduládra nézve, ha rosszul metszed tavasszal, mutatjuk, hogyan lesz virágoktól burjánzó
Egy levendulabokor a másfél méter széles átmérőt is elérheti – Fotó: Pexels

Levendula ültetése

Viszonylag igénytelen növényről van szó, de azért van pár dolog, amire érdemes odafigyelni. Először is külön kell kezelnünk a fiatal növényeket és külön az idősebb, fás szárúakat. Összességében elmondható, hogy szeretik a meleget, a sovány talajt, viszont a túlöntözésre érzékenyek.

Végzetes lehet a levenduládra nézve, ha rosszul metszed tavasszal, mutatjuk, hogyan lesz virágoktól burjánzó
Virága ehető, dísz, szappan, illatosító és szörp is készülhet belőle – Fotó: Pexels

Ültetéskor érdemes olyan helyet választanunk, ahol sok fény éri, és melegben lesz, a későbbi téli fagyoktól pedig védett terület. A szélsőséges időjárásra ugyanis úgy fog reagálni, hogy nem hoz annyi virágot. Ültetés előtt ássuk fel a területet és szedjük ki a gyomokat. Ha trágyázunk, fontos, hogy az ne érintkezzen a növény gyökereivel, ezt úgy tudjuk megoldani, hogy a trágyára teszünk egy kis földréteget és úgy helyezzük bele a levendulát. 

Ha összefüggő levendulasort szeretnénk elérni, 40-50 cm-t hagyjunk a növények között, ha külön bokrokra vágyunk, akkor 1 méteres távolságra lesz szükségünk. A friss ültetést heti egyszer, maximum kétszer öntözzük, míg gyökeret ereszt, ez maximum 1 hónap. Utána az öntözése szinte teljesen elhanyagolható, így igazán rezsibarát növény. A fiatal növényeket nem szükséges metszenünk tavasszal, csak a nyári virágzást követően.

Végzetes lehet a levenduládra nézve, ha rosszul metszed tavasszal, mutatjuk, hogyan lesz virágoktól burjánzó
Magyarországon is több helyen találhatók hatalmas levendulamezők – Fotó: Pexels

A levendula tavaszi metszése

Az általános szabály: ne metsszük meg túl korán a levendulát, mert egy váratlan fagy károsíthatja a növényt, és túl későn se, amikor a levendula már sok hajtást hozott. A levendulák fásodó szárú növények, ami annyit jelent, hogy az évek során elkezdenek a növények szárai felkopaszodni. 

A fagyok elmúltával, éppen most március környékén érdemes már meglévő növényeinket megvizsgálni. Ha a tövénél új hajtásokat látunk, nyugodtan vágjuk vissza tövig, így tarthatjuk ugyanis fiatalon a növényt, ami hamar sűrű bokorrá fog fejlődni és rengeteg virággal fogja meghálálni a törődést. Ezt a radikális metszést elég 4-5 évente megismételnünk.

Végzetes lehet a levenduládra nézve, ha rosszul metszed tavasszal, mutatjuk, hogyan lesz virágoktól burjánzó
A szorgos méhek és a lepkék nagy kedvence a levendula – Fotó: Pexels

A levendula fás szárát soha ne vágd vissza

Az idősebb töveknél nagyon fontos, hogy csak körülbelül egyharmadáig vágjuk vissza, addig, ahol még nem fásodik a szára. Ha abba belevágunk ugyanis, már soha többé nem fog kihajtani a levendulánk. A gömb formára érdemes mindig törekedni metszésnél, ez lehetővé teszi a levegő bejutását a bokor belsejébe minden oldalról, ami megakadályozza a belső ágak felmelegedését és megfelelő megvilágítást biztosít minden hajtás számára.

Ha ezeket betartjuk, júniustól virágba boruló levendulánk igazi pillangó- és méhecskemágnes lesz, ami élettel teli környezetet varázsol maga köré.

Nyitókép: Pexels

#Életmód#levendula#növény#kert#kertészkedés

Címlapról ajánljuk